Ενίσχυση 1000 ευρώ στους 1.400 απλήρωτους της «Καρυπίδης» -Εξαλλο το υπουργείο με προσπάθεια εκμετάλλευσης

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Δ. ΤΟΣΙΔΗΣ)

Επίδομα 1.000 ευρώ θα πάρουν οι απλήρωτοι από 12μήνου εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδη -1.400 άτομα. Οπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων στο Γραφείο Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού τις αμέσως επόμενες μέρες θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για αρχίσει και η εκταμίευση του επιδόματος.

Με τους εργαζόμενους συναντήθηκε προ ημερών και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου η οποία τους διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα τους.

Να σημειωθεί ότι προ ημερών η εταιρεία Καρυπίδης κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα

Η εταιρεία είχε ενταχθεί στο δίκτυο καταστημάτων της Μαρινόπουλος, απο την οποία συμπαρασύρθηκε σε στάση πληρωμών.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Θεόδωρος Καρυπίδης, σε συνάντησή του με τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε ότι στόχος αυτής της κίνησης είναι η προστασία από τους πιστωτές και η εφαρμογή ενός σχεδίου εξυγίανσης που θα δώσει στην εταιρεία τη δυνατότητα να ανακάμψει.

Ο ίδιος ανέφερε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Market Ιn για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας βάσει της οποίας η τελευταία θα καταστεί βασικός προμηθευτής προϊόντων της Καρυπίδης.

Η εταιρεία διαθέτει 131 σούπερ μάρκετ, στα οποία απασχολούνται 1.400 άτομα.
Τα χρέη της υπολογίζονται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ και αφορούν σε οφειλές σε ΙΚΑ, εφορία, εργαζόμενους, μισθώματα κ.λπ.

ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΝΑ ΥΦΑΡΠΑΣΟΥΝ ΕΜΜΕΣΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Πρόταση για την εξαγοράσουν την αλυσίδα Καρυπίδης έχουν καταθέσει οι εκπρόσωποι της Market In. Όπως έγινε γνωστό η αλυσίδα θέλει να αποκτήσει 110 σούπερ μάρκετ από τα 130 της Καρυπίδης -και άρα να διασφαλίσει και  1.100  από τους συνολικά  1.400 εργαζόμενους Εντούτοις τα Market In ζητούν οι εργαζόμενο να δεχτούν μείωση των μισθών κατά 20% και να  υπογράψουν ατομικές συμβάσεις

Τόλμησαν μάλιστα να προτείνουν στους εργαζόμενους  το βοήθημα των 1.000 ευρώ που θα πάρουν από το υπουργείο, να «αφαιρεθεί» από τα οφειλόμενα ποσά που θα πρέπει να καταβληθούν στους εργαζομένους.

Στο θέμα αυτό παρενέβη με ανακοίνωση του το Υπουργείο Εργασίας, εξαπολύοντας μύδρους κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου, επισημαίνοντας ότι η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος των 1.000 ευρώ που θα δοθεί στους απλήρωτους εργαζόμενους της εταιρείας Καρυπίδης δεν εμπλέκεται σε καμία περίπτωση με τις οφειλές δεδουλευμένων αποδοχών και δεν περιλαμβάνεται σε οποιαδήποτε ρύθμιση για τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, την πορεία εξόφλησης των οποίων θα ελέγξει το Υπουργείο μέσω των ελεγκτικών του μηχανισμών.

Παράλληλα το Υπουργείο καλεί την εταιρεία Καρυπίδης να σεβαστεί επιτέλους τη νομιμότητα και να μην εμπλέκει την επιδοματική πολιτική του Υπουργείου με τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, ενώ σπεύδει να τονίσει ότι «η όποια συμφωνία δεν απαλλάσσει την εταιρεία Καρυπίδης από τις υποχρεώσεις της τόσο προς τον ΟΑΕΔ για τα επιδόματα επίσχεσης, όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2014 η εταιρεία «Karipidis Bros» ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε το σύνολο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», η οποία διαθέτει δίκτυο 149 καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα. Μέχρι τότε η συγκεκριμένη εταρεία ουδεμία σχέση είχε με σούπερ μάρκετ και δραστηριοποιείτο στις κατασκευες παλετών και ξύλινων μέσων συσκευασίας

Λίγες μέρες αργότερα ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας δικαιόχρησης ανάμεσα στη Μαρινόπουλος Α.Ε. και την Karipidis Bros, βάσει της οποίας τα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης θα μετονομάζονταν άμεσα σε Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express.

Μετά τα οικονομικά προβλήματα όμως της Μαρινόπουλος το deal χάλασε τον περασμένο Φεβρουάριο και η Καρυπίδης επέστρεψε στους πρώην ιδιοκτήτες του.

H Kαρυπίδης έχει καταθέσει νέο αίτημα για προστασία της στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Νόμου αφού απορρίφθηκε το αίτημά της για υπαγωγή στο άρθρο 106β.

Η Market In, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Ράμμου, έχει παρουσία κυρίως στην Αθήνα καθώς και στην Δυτική Ελλάδα. Σήμερα πέρα από το σήμα Market In αναπτύσσει και τις αλυσίδες Daily’s και Economy με τον συνολικό αριθμό καταστημάτων να ξεπερνούν τα 130

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here