Αισιοδοξία για μείωση ανεργίας κάτω από 25% -νέες θέσεις εργασίας

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

Αν και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες «τρόμου» ενόψει της σύναψης –ή μη- συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους – δανειστές, το ποσοστό της ανεργίας μέσα στο επόμενο τρίμηνο (από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2015) συγκεντρώνει πιθανότητες να κινηθεί λίγο πιο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 25%, με βάση την ανάλυση των στοιχείων της τριμηνιαίας έρευνας για την Απασχόληση, την οποία πραγματοποιεί σε παγκόσμιο επίπεδο –και φυσικά στην Ελλάδα- η εταιρία ανθρώπινου δυναμικού Manpower.

Σύμφωνα με τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας, ο συνολικός δείκτης απασχόλησης (ΣΔΑ) διαμορφώνεται στο +7% στην Ελλάδα για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2015. Τα σχέδια προσλήψεων σημειώνουν πτώση της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το Β’ Τρίμηνο του 2015, αλλά διατηρούνται σχετικά σταθερά σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν στα σχετικά ερωτηματολόγια, οι εργοδότες αναμένουν αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και στις δύο γεωγραφικές περιοχές κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

Σε ποιους τομείς αναμένεται να γίνουν προσλήψεις

Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη αύξηση σε αριθμό εργαζομένων προβλέπουν οι εργοδότες του τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να ανέρχονται στο +16% για τρία συνεχόμενα τρίμηνα. Επίσης, αύξηση των προσλήψεων με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη καταγράφεται από τις Μεγάλες επιχειρήσεις.

Αντιθέτως, αποδυναμωμένες εμφανίζονται οι Προοπτικές Απασχόλησης σε πέντε τομείς οικονομικής δραστηριότητας και στις δύο γεωγραφικές περιοχές συγκριτικά με το Β’ Τρίμηνο του 2015.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή στις προβλέψεις, εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό για πρώτη φορά μετά από περίπου 4 χρόνια, το ποσοστό της ανεργίας να πέσει έστω και ελάχιστα πιο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 25%. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο αριθμός όσων θεωρούνται άνεργοι από την ΕΛΣΤΑΤ θα μειωθεί περίπου στο 1.200.000 άτομα (ο αριθμός τους την προηγούμενη τετραετία είχε ξεπεράσει ακόμη και το 1.350.000 άτομα).

«Η έρευνά μας, αποκαλύπτει ότι όσοι αναζητούν εργασία μπορούν να παραμείνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, δεδομένου ότι οι προοπτικές προσλήψεων της Αγοράς Εργασίας στην Ελλάδα, παραμένουν σχετικά σταθερές για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2015» σύμφωνα με την Δρ Βενετία Κουσία, Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της ManpowerGroup. «Μολονότι η έρευνα διεξάγεται κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης περιόδου σημαντικής οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, κυρίως σε εθνικό επίπεδο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα φαίνεται να επηρεάζονται ελάχιστα. Ωστόσο, έπειτα από 5 χρόνια πολυεπίπεδων προκλήσεων και εξαιρετικά περιορισμένης πρόσβασης σε χρηματοδότηση, πρέπει να συνεχίσουμε να τονίζουμε ότι, προκειμένου η Ελλάδα να βρει τον δρόμο της επιστροφής για την ανάπτυξη και την ευημερία, είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας που θα αντανακλούν και θα ενισχύουν τη δυναμική του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται η δημιουργία τολμηρών και καινοτόμων συνεργασιών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» δηλώνει η Δρ Κουσία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here