Στροφή ΑΝΕΛ προς ακροδεξιά για την ιθαγένεια των παιδιών-Ρήγμα στη κυβέρνηση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Σοβαρό ενδεχόμενο καταψήφισης της σημαντικότερης διάταξης του νέου Κώδικα Ιθαγένειας που επιτρέπει την πολιτογράφηση των παιδιών μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα (αμέσως μετά την εγγραφή τους στο Δημοτικό) προκαλούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες οι οποίοι μετέβαλαν χθες πλήρως τη στάση τους και καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Με μία αιφνιδιαστική πολιτική κίνηση που σχολιάστηκε ως ψηφοθηρική, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πραγματοποίησαν θεματική στροφή και καταψήφισαν επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κατά τη διαδικασία της β’ ανάγνωσης, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια μαζί με τέσσερα άρθρα του (1, 7, 8, 10) .

Ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος που λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα είχε υπερψηφίσει το νομοσχέδιο στην α’ ανάγνωσή του όχι μόνο προσέγγισαν τις θέσεις της ΝΔ και τη Χρυσής Αυγής αλλά ταυτόχρονα, έθεσαν σε κίνδυνο τη βασικότερη ρύθμιση, δηλαδή το άρθρο 1 το οποίο αναγνωρίζει το δικαίωμα πολιτογράφησης στα παιδιά μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν έντονους βιωματικούς δεσμούς με αυτή.

Η διάταξη κινδυνεύει πλέον με καταψήφιση σε περίπτωση που άρει την υποστήριξη του προς αυτή το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Το Ποτάμι έχει εκφράσει ήδη αντιρρήσεις για τη ρύθμιση καθώς επιθυμεί να αποδίδεται η ιθαγένεια έξι χρόνια αργότερα (με την αποφοίτηση από το Δημοτικό). Το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τη ρύθμιση αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που απομείνει μόνο του να ψηφίζει τη ρύθμιση στην Ολομέλεια μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την απόλυτη μεταστροφή τους λέγοντας ότι δυσαρεστήθηκαν από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές τις προτάσεις που είχαν καταθέσει. Προέβαλλαν δε τον ισχυρισμό ότι η ρύθμιση για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα είναι «σωρευτική και άκριτη».

Στον αντίποδα όμως αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να κάνει πίσω υποστηρίζοντας την ορθότητα της διάταξης. «Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ πρέπει να έχουν το προνόμιο της ελληνικής ιθαγένειας» είπε η αναπληρώτρια υπουργός και πρόσθεσε: «τα παιδιά αυτά είναι απόλυτα ενταγμένα στην ελληνική κοινωνία, δεν είναι μετανάστες, είναι παιδιά μεταναστών.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι τα παιδιά δικαιούνται να θεωρούνται Έλληνες αφού έχουν αποκτήσει όλους τους γνήσιους δεσμούς, που απαιτεί ο νόμος για την απόκτηση της  ελληνικής ιθαγένειας. «Εμείς πιστεύουμε ότι για αυτά τα παιδιά, πρέπει να είμαστε όλοι γενναιόδωροι, χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις» είπε και κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τη ρύθμιση που στοχεύει στην πλήρη ένταξη αυτών των παιδιών στην ελληνική κοινωνία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here