Αρχική Pressroom Διεθνή Στις τουρκικές κάλπες διακυβεύονται τα σχέδια του Σουλτάνου Ερντογάν

Στις τουρκικές κάλπες διακυβεύονται τα σχέδια του Σουλτάνου Ερντογάν

Με την εγκληματική, αιματηρή έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ να δυναμιτίζει το ήδη εύθραυστο προεκλογικό κλίμα στη Τουρκία,  περισσότεροι από 50.000.000 ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα Κυριακή στις κάλπες για την ανάδειξη των 550 μελών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Κυρίαρχη φιγούρα ωστόσο και σ΄αυτές τις εκλογές, ήταν κάποιος που τυπικά, δεν συμμετέχει σ΄αυτές. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κάνει ότι μπορεί για να ενισχύσει το κόμμα του, όχι μόνο να κερδίσει τις εκλογές αλλά να συγκεντρώσει κι εκεινη την απαραίτητη, κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 των εδρών, που θα του επιτρέψει να αλλάξει το Σύνταγμα κατά το δοκούν, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις προεδρικές εξουσίες.

Από το χρυσοποίκιλτο παλάτι που έχτισε λίγο έξω από την Αγκυρα, για το οποίο δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης και όχι άδικα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, κάνει πρόβα για «Σουλτάνος». Ετσι τουλάχιστον τον αποκαλούν, ήδη από το 2013 και μετά, καθώς επιδεικνύει μια ασυγκράτητη πυγμή ισχύος απέναντι στους επικριτές του, μη διστάζοντας να καταστείλει με βίαιο τρόπο διαδηλώσεις αντιφρονούντων, να χαρακτηρίζει τρομοκράτες όσους διαφωνούν μαζί του, να κλείνει τα social media όταν θέλει και να παίζει τα τελευταία χρόνια, ένα επικίνδυνο παιγνίδι με τους τζιχαντιστές, ενισχύοντας τους κρυφά, προκειμένου να πλήξει το καθεστώς Άσαντ.  Και όλα αυτά, τη στιγμή που στηρίζει ιδεολογικοπολιτικά και όχι μόνο, όλα τα κινήματα ισλαμιστών στις Αραβικές χώρες.

Η κυριαρχία του Ερντογάν

Ο. κ. Ερντογάν,  το κεντρικό πρόσωπο κι αυτών των τουρκικών εκλογών, είχε εκλεγεί πέρσι Πρόεδρος της  Τουρκικής Δημοκρατίας,  για πρώτη φορά με άμεσες εκλογές από τον λαό.  Το αξίωμα του, είχε  μέχρι τώρα περιορισμένες αρμοδιότητες αλλά ο νέος «σουλτάνος», επιχειρεί να αποκατασταθεί πλήρως στο νέο θρόνο του. Εχει διακηρύξει ότι επιθυμεί να μετατρέψει σε Προεδρικό το πολίτευμα της χώρας του. Γι αυτό και το μεγάλο «ενδιαφέρον» του για τα αποτελέσματα των εκλογών.

Το πρόσωπο του Ερντογάν κυριάρχησε στην προεκλογική περίοδο. Η φυσιογνωμία του βρισκόταν παντού επισκιάζοντας τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τον σημερινό πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΑΚΠ που διεκδικεί τη νέα κυβερνητική θητεία.

Το βέβαιο είναι ότι το κυβερνών κόμμα του AKP θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Το κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεμαλικό CHP, ακολουθεί και έπεται το εθνικιστικό MHP.

Η πλειοψηφία των δύο τρίτων απαιτεί 367 έδρες. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2002, του 2007 και του 2011 το ΑΚΡ συγκέντρωσε αντιστοίχως 363, 341 και 326 έδρες. Για να αγγίξει την διευρυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων, το κυβερνών κόμμα πρέπει επομένως να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ ξεπερνώντας κατά πολύ το ποσοστό του 50%, κάτι μάλλον δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα.

τουρκια εκλογες

Στις περσινές αυτοδιοικητικές εκλογές το ποσοστό του κυμάνθηκε στο 46%. Σήμερα ακόμη και αυτό το μειωμένο ποσοστό φαίνεται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί καθώς οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν σαφείς πτωτικές τάσεις για το άλλοτε πανίσχυρο ΑΚΡ. Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Andy-Ar δίνει 41,9% στο κυβερνών κόμμα, 25,8% στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), 16% στο Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), 10,7 στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και 3,2% στη συμμαχία του ισλαμιστικού Κόμματος Ευημερίας και του ακροδεξιού Κόμματος Μεγάλης Ενότητας.

 Το κουρδικό κόμμα παράγοντας των εκλογών

Αστάθμητος παράγοντας ωστόσο των εκλογών είναι το κουρδικό HDP, που συνασπίζει τους Κούρδους υποψηφίους και διεκδικεί ένα μεγάλο ποσοστό. Αν το HDP καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% και να εισέλθει στη Βουλή(το όριο είναι τόσο ψηλό ακριβώς για να αποκλείονται κόμματα όπως το Κουρδικό), τότε θα περιορισθούν αυτόματα οι ελπίδες του Ερντογάν για ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο ηγέτης του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος Σελαχετίν Ντεμιρτάς, είναι χαρισματικός και πολλοί πιστεύουν ότι θα καταφέρει να πετύχει στον στόχο του. Εκτός εάν δούμε περίεργα εκλογικά παρατράγουδα και προβοκάτσιες, όπως αυτό που συνέβη στο Ντιγάρμπακιρ…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here