Στρατούλης: Μειώσεις συντάξεων έως 66% – Ερχονται 8 ακόμη «δρεπανηφόρες» ρυθμίσεις

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Κ. ΜΠΑΛΤΑΣ)

«Την καταστροφή των συντάξεων» συνεχίζει η νέα μνημονιακή εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, αναφέρει σε δήλωση του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης υποστηρίζοντας ότι οι μειώσεις θα φτάσουν γενικά έως και 41% και, ειδικά για τους αγρότες, μέχρι και 66%!

Ο κ. Στρατούλης με αφορμή τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας (επίσημα, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έχουν υποστηρίξει ότι δεν είναι η τελική) η οποία έρχεται να εφαρμόσει τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο, εκτιμά ότι από τα εισοδήματα των συνταξιούχων θα αφαιρεθούν περίπου 2 δισ. ευρώ το χρόνο. Αναλυτικότερα, ο πρώην αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός υποστηρίζει ότι με τις ρυθμίσεις αυτές προκαλούνται:

 • Περικοπή του μη ανταποδοτικού (δηλαδή του λεγόμενου προνοιακού) μέρους της κατώτερης σύνταξης καθώς και του ΕΚΑΣ σε όλους τους νέους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 67, δηλαδή μειώσεις έως και 41%. Η κατώτερη σύνταξη θα πάει για το ΙΚΑ από 486 ευρώ μηνιαία στα 338 ευρώ και στον ΟΓΑ η σύνταξη των 360 ευρώ θα μειωθεί μέχρι και 66%, ενώ οι αναπηρικές συντάξεις κυριολεκτικά θα σφαγιαστούν.
 • Περικοπή της κατώτερης σύνταξης για όλους τους νέους συνταξιούχους πάνω από 67 ετών από 486 ευρώ μηνιαία στα 390 ευρώ, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού της.
 • Πάγωμα της μειωμένης σύμφωνα με τα παραπάνω κατώτερης σύνταξης, έως το 2021 (πάγωμα 509.000 συντάξεων του Ι.Κ.Α.).
 • Αναδρομική Εφαρμογή από 1-1-2015 των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 και των έμμεσων ή άμεσων νέων, που επιφέρει η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων(εγγυημένη από το κράτος μόνο η βασική σύνταξη 360 ευρώ μηνιαία και μειωμένη ανταποδοτική σύνταξη λόγω χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης).
 • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε από το 2022 και μετά η ηλικία που θα μπορεί κανείς να βγει στην πλήρη σύνταξη να είναι τα 67 έτη είτε τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης και τα 62 για μειωμένη, με ποινή πρόωρης συνταξιοδότησης που αυξάνεται από -6% ανά έτος σε -16%. Καταργούνται αναδρομικά μετά την 1-7-2015 όλα τα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλος αριθμός θεμελιωμένων δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα.

«Είχε προηγηθεί από 1η του Σεπτεμβρίου», συνεχίζει στη δήλωση του ο κ. Στρατούλης, «το πρώτο πακέτο κατεδάφισης των συντάξεων του 3ου μνημονίου με αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από 4% σε 6% στις κύριες και από 0% σε 6% στις επικουρικές συντάξεις, με αποτέλεσμα την αντίστοιχη μείωση των συντάξεων και την επιβάρυνση των συνταξιούχων κατά 854 εκατ. ευρώ το χρόνο».

«Να δεις τι σου έχω για μετά»!

Επίσης, σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, τα μέτρα θα έχουν συνέχεια… Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, ακολουθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και τα υπόλοιπα αντιασφαλιστικά πακέτα του 3ου μνημονίου, ώστε να ολοκληρωθεί η μετάλλαξη της κοινωνικής ασφάλισης από δημόσια, καθολική και αλληλέγγυα σε ατομική – κεφαλαιοποιητική και οι συντάξεις να μετατραπούν σε απλά φιλοδωρήματα, με μέτρα όπως:

 • Εφαρμογή της « ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», δηλαδή νέα  περικοπή από 1-1-2015 επικουρικών συντάξεων και εφάπαξπαροχών.
 • Σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ έως την κατάργησή τουως το τέλος του 2019, μέτρο που αφορά 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που θα ζουν πλέον κάτω από τα όρια της φτώχειας. Κατάργηση από το 2016 του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων, που το μηνιαίο εισόδημά τους θα μειωθεί 193 ευρώ κατά μέσο όρο.
 • Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων χρηματοδότησης ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμόκαι εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των παροχών με τις προϋποθέσεις του ΙΚΑ για όλα τα ταμεία. Από τα μέτρα αυτά, θα έχουμε αυξήσεις των εισφορών σε ΟΓΑ (θα τριπλασιαστούν), ΝΑΤ και ΟΑΕΕ, αφού θα επέλθει δραματική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης στον ΟΓΑ – σήμερα αγγίζει το 85% των εσόδων του-, στο ΝΑΤ – σχεδόν 90% των εσόδων του- και στον ΟΑΕΕ.
 • Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο).
 • Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος εφαρμογής (2,6-3 δισ. το χρόνο, ήτοι 1,5% του ΑΕΠ) της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις κατά την περίοδο 2010 – 2012.
 • Αύξηση επιτοκίου από 3% σε 5% και μείωση του αριθμού των δόσεων με βάση εισοδηματικά κριτήρια σε βάρος των 300.000 οφειλετών, που ρύθμισαν οφειλές τους ύψους 5,66 δις ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Κατάργηση αντιμνημονιακών συνταξιοδοτικών διατάξεων των ν.4325/2015 και ν.4331/2015, με τις οποίες επανήλθαν οι συντάξεις σε υπερήλικες ανασφάλιστους και ομογενείς, έγινε συμψηφισμός σύνταξης με οφειλές στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ κ.λπ.
 • Μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών –παροχών με στόχο την μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε πλήρως κεφαλαιοποιητικό, καθώς και για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, σύνδεση των εισφορών με το εισόδημά τους.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here