Στους δρόμους ξανά οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό-Τουρισμό

Πανελλαδικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 12 το μεσημέρι διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι «δεν συναινεί πλέον στην φτωχοποίηση των εργαζομένων και στο δόγμα «Μισή δουλειά, μισός μισθός, μισή ζωή»» και θέτει εκ νέου τα εξής αιτήματα:

Καθολική εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων στα ξενοδοχεία, στα τουριστικά καταλύματα, στον επισιτισμό, στην εστίαση, στις αλυσίδες ταχυφαγείων, στις βιομηχανίες ζαχαρωδών και στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, στους φούρνους.

  • Αναπλήρωση των μισθών στα επίπεδα των κλαδικών συμβάσεων.
  • Ανάκληση όλων των απολύσεων και απαγόρευση αυτών για το επόμενο διάστημα.
  • Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικά εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό.
  • Παράταση επιδόματος ανεργίας μέχρι τον Απρίλιο του 2021.
  • Ένταξη στον μηχανισμό στήριξης όλων των εργαζομένων ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.
  • Ρυθμίσεις για όλους σε Τράπεζες, Εφορίες και ΔΕΚΟ.

ΕΜΕΙΣ – ΑΡΚΙ: Η αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας!

Η παράταξη ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ στη ΓΣΕΕ συμμετέχει και στηρίζει το συλλαλητήριο και προκρίνει τον συντονισμό του αγώνα όλων των εργαζομένων που δοκιμάζονται από τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αυτός που πρώτος οφείλει και εκ της ιδιότητας του εύκολα μπορεί να το οργανώσει αυτό (τον συντονισμό των αγώνων) είναι η ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Γι’ αυτό την καλούμε να αφήσει στην άκρη τις τυπικές ανακοινώσεις στήριξης του αγώνα της κάθε Ομοσπονδίας και επιτέλους να πράξει το αυτονόητο.

Εμείς χωρίς να έχουμε αυταπάτες για το ρόλο της και τι τελικά θα κάνει μέχρι να μας διαψεύσει, θα την βάζουμε μπροστά στις ευθύνες της και θα την αποκαλύπτουμε.

Ταυτόχρονα, όσο περνάει από το «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ»».

Στο υπουργείο Εργασίας και το ΠΑΜΕ

Σε κινητοποίηση την ίδια ημέρα και ώρα (Τετάρτη 10/6, στις 12 μ.μ.) στο υπουργείο Εργασίας καλεί το συνδικάτο επιστισμού-τουρισμού ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

«Με τα νέα μέτρα ο εποχικός εργαζόμενος θα πρέπει να ζήσει για ένα χρόνο με 9 ευρώ την ημέρα», σημειώνει το Συνδικάτο και προθέτει ότι:

«Το σύνθημα «Στους εργάτες έχουν αλλεργία – Δίνουν τα πάντα στην εργοδοσία» αναλύεται ως εξής:

• Εποχικό ξενοδοχείο με 200 εργαζόμενους, λειτουργεί 4 μήνες.

• Ο ξενοδόχος πριν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης θα πλήρωνε για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές περίπου 933.200 ευρώ. Αξιοποιώντας όλα τα μέτρα («ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», αναστολή συμβάσεων κλπ.) θα πληρώσει 475.000 ευρώ. Δηλαδή 49,1% λιγότερα. Σχεδόν τα μισά!

• Ο εργαζόμενος με μεικτό μισθό 900 ευρώ, πριν τα μέτρα θα έπαιρνε για τους 4 μήνες δουλειάς και 3 μήνες ανεργία περίπου 4.200 ευρώ καθαρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων σε επισιτισμό – τουρισμό

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στους κλάδους του επισιτισμού-τουρισμού τονίζοντας ότι τα κυβερνητικά  μέτρα που εξαγγέλθηκαν δε λύνουν στο ελάχιστο τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αντίθετα, οδηγούν στη μη εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, στη μείωση αποδοχών που στις περιπτώσεις αναστολής σύμβασης φτάνει το 50%, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στην ανεργία για τους εποχικά εργαζόμενους.

Καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει τις καταστροφικές για την κοινωνία και την οικονομία πολιτικές. Να στηρίξει τους  εργαζομένους στους ευαίσθητους τομείς του τουρισμού και του επισιτισμού, ακολουθώντας μέτρα όπως η  στήριξη της εργασίας  με 40% επιδότηση μισθού και 100% επιδότηση εισφορών  και το σύνολο των προτάσεων για τη στήριξη των εργαζομένων και των  τουριστικών επιχειρήσεων που περιγράφονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Και το Τμήμα Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στους εργαζομένους στους κλάδους του επισιτισμού-τουρισμού οι οποίοι «αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και οδηγούνται σε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και ανεργία»

Καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού με έμφαση σε προγράμματα νεολαίας και «να υιοθετήσει τις προτάσεις προστασίας των εργαζομένων και των τουριστικών επιχειρήσεων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στην κατεύθυνση της διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά ταυτόχρονα και στην διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων όπως περιγράφονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Μένουμε Όρθιοι».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here