Στουρνάρας: Θεωρεί πιθανή τη μείωση των πλεονασμάτων, δηλώνει θύμα στοχοποίησης και ζητά διώξεις!

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, έπαψε πλέον αν κάνει αντιπολίτευση στη κυβέρνηση. Η εκλογή της ΝΔ και η πρωθυπουργοποίηση του Κυρ. Μητσοάκη τον έφεραν  σε θέση …συμπολίτευσης. Ετσι υποστηρίζει πλέον την ανάγκη φοροελαφρύνσεων  και θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού με τους εταίρους ώστε να μειωθούν οι στοχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Βέβαια ο κ. Στουρνάρας το λέει αυτό και για έναν κυρίως, πολύ σοβαρό λόγο. Ξέρει ότι οι φορολεφρύνσεις που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να βγούν δημοσιονομικά, εάν δεν μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και μάλιστα άμεσα. Εξ άλλου, το έχει πει ο ίδιος ότι φέτος υπολογίζει τρύπα 0,6% στα στόχο των λόγω των θετικών για τη κοινωνία μέτρων της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα. Αλλά έπαψε κι αυτός πια να το πολυλέει.

Ο κ. Στουρνάρας δεν έχει κρύψει στο παρελθόν την δυσανεξία του για τα μέτρα ελάφρυνσης της προηγούμενης κυβέρνησης, προφανώς γιατί απευθύνταν στους πιο αδύναμους οικονομικά και κοινωνικά, κάτι που προφανώς ο κ. Στουρνάρας δεν θεωρεί θετικό για την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας.

Επίσης ο κ. διοικητής, εμφανίζεται ως θύμα στοχοποίησης, προφανώς απ΄τη προηγούμενη κυβέρνηση, και ζητά εμμέσως πλην σαφώς διώξεις.

Δείτε τι ειπε ο κ. Στουρνάρας στην Καθημερινή:

Περιθώρια συμβιβαστικής λύσης κυβέρνησης – πιστωτών στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία θα προβλέπει μείωση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ έναντι επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, βλέπει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής χαρακτηρίζει «σοβαρή πρόκληση» την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ φέτος μετά το επεκτατικό δημοσιονομικό πακέτο του Μαΐου.

Σημειώνει πως αν η κυβέρνηση λάβει εμπροσθοβαρη και αξιόπιστα μέτρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων η οικονομία θα εισέλθει γρήγορα σε έναν ενάρετο αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο αξιοπιστίας-εμπιστοσύνης-ανάπτυξης.

Ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολίτικης με ελάφρυνση του φορολογικού βάρους εργαζομένων και επιχειρήσεων αποτελεί αδήριτη ανάγκη.

Κληθείς να σχολιάσει την στοχοποίησή του από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει «Η λέξη στοχοποίηση είναι δυστυχώς πολύ ήπια και κρύβει μια ζοφερή πραγματικότητα». Σε αυτό πρέπει να ριχτεί άπλετο φως από τους αρμόδιους φορείς «όχι για λόγους αντεκδίκησης αλλά για λόγους προστασίας του κράτους δικαίου», προσθέτει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here