Στουρνάρας αδειάζει Μητσοτάκη: Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα αποδίδουν

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, αδειάζει πλήρως τον αρχηγό της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που έκανε η κυβέρνηση αποδίδουν. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει εξαπολύσει μύδρους κατά της μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου και έχει υποσχεθεί να καταργήσει τον σχετικό νόμο. 

Οπως είπε κ. Στουρνάρας, οι νομοθετικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα που πραγματοποιήθηκαν με κύριο στόχο να αποκαταστήσουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος» φαίνεται να αποδίδουν».

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «συντάξεις για νέους – ένα αναπτυξιακό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως όπως επισημαίνεται και στην πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γήρανση του πληθυσμού, παρά τις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις, οι μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία έτη οδήγησαν στη μεγαλύτερη προβλεπόμενη, μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ, μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης  για την περίοδο 2016-2070, η οποία μάλιστα το 2070 αναμένεται να καταλήξει χαμηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ.

«Η μετάβαση στο παρόν ασφαλιστικό τοπίο δεν ήταν όμως ομαλή», συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας πως «η έντονη μεταρρυθμιστική προσπάθεια συνοδεύτηκε από τάσεις αναβλητικότητας, πλημμελούς εφαρμογής και παλινδρόμησης, υπονομεύοντας άλλους στόχους του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα για ασφαλιστικό προγραμματισμό και η ίση μεταχείριση των πολιτών».

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας «σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τη μη εφαρμογή των θεσμοθετημένων περικοπών στις συντάξεις το 2019».

«Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας,  η αναστολή των περικοπών δεν απειλεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ωστόσο, η αναστολή του μέτρου οδηγεί σε αυξημένες δαπάνες γήρανσης μέχρι το 2040», επεσήμανε.

Επιπλέον, τόνισε πως «η εφαρμογή των αποφάσεων της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ».

«Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι οι εξελίξεις αυτές συνδυαστικά, αποτελούν το σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα και δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here