Στους δρόμους από σήμερα τα τρακτέρ- Β. Αποστόλου: Συζητάμε ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στο κρασί

Οι αγρότες ξαναβγαίνουν από σήμερα στους δρόμους. Πρώτοι στις κινητοποιήσεις ρίχνονται οι αγρότες από την Ημαθία οι οποίοι έχουν προγραμματίσει προσυγκεντρώσεις στη διασταύρωση της Κουλούρας, και σε κομβικά σημεία έξω από τη Βέροια. «Σεβόμαστε τον αγώνα των αγροτών, είμαστε στη διάθεσή τους για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα», δηλώνει από τη πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου και εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξεταστούν μέσα στο 2017 ΕΝΦΙΑ στις σταυλικές εγκαταστάσεις και ΦΠΑ στο κρασί.

«Βγάζουμε τα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας. Θα έρθουν συνάδελφοι από όλα τα χωριά της Ημαθίας. Θα ξεκινήσουμε από εκεί με κατεύθυνση την οδό Φόρου, έξω από την πόλη της Βέροιας. Από εκεί θα πάμε με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στην κεντρική πλατεία της πόλης» ανέφερε στο praktoreio-macedonia.gr  ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας και μέλος συντονιστικής επιτροπής αγώνα, Τάσος Χαλκίδης.

«Ξεκινάμε κινητοποιήσεις για τις δύσκολες μέρες που έρχονται για την αγροτιά. Δεν πάει άλλο. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με αυτη τη φορολογία και με τα έξοδα, είναι θέμα επιβίωσης» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αγροτών στην Ημαθία, τους αγρότες θα περιμένουν στην κεντρική πλατεία της Βέροιας, στις 11:00 π.μ. όλοι οι φορείς της πόλης. «Ολοι οι φορείς, οι επαγγελματίες καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, βρίσκονται στο πλευρό μας. Είναι μία συγκέντρωση που συμμετέχει όλη η πόλη» υπογράμμισε ο κ. Χαλκίδης.

Μετά τη συγκέντρωση στην πόλη θα επιστρέψουν στη διασταύρωση της Κουλούρας όπου θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή μέρα καθώς οι περισσότεροι αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία θα συμμετέχουν σε γενικές συνελεύσεις τις οποίες έχουν προγραμματίσει για αύριο Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, ύστερα από απόφαση που έλαβαν μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, στην Κατερίνη.

Αποστόλου: Στη διάθεση των αγροτών

Στη διάθεση των αγροτών για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα, είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm» (εδώ όλες οι εξελίξεις από το μέτωπο των κινητοποιήσεων). «Είναι δικαίωμά τους και οι φετινές κινητοποιήσεις. Σεβόμαστε τον αγώνα τους, δεν θα τους αντιμετωπίσουμε με μεθόδους που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις» δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος πάντως πρόσθεσε: «Πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ότι υπάρχει και μια ελληνική κοινωνία που έχει βιώσει πιο δύσκολες καταστάσεις από ό,τι οι ίδιοι».

«Είμαι εδώ, ή στο υπουργείο, ή όπου θέλουν να συζητήσουμε» είπε. Αναφερόμενος στο ζήτημα της αύξησης του φόρου στο κρασί και τον ΕΝΦΙΑ, που έχει επιβληθεί στις σταυλικές εγκαταστάσεις, σημείωσε: «Είναι δεσμεύσεις προς τους θεσμούς κι ακόμα δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση. Αν και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι, δεν σημαίνει ότι μέσα στο 2017 δεν θα τα επανεξετάσουμε».

«Το θέμα για το κρασί δεν είχε την αναμενόμενη απόδοση, αντίθετα παρατηρήθηκαν πολλά φαινόμενα παραοικονομίας. Για τις σταυλικές εγκαταστάσεις και τον ΕΝΦΙΑ, πράγματι δεν είναι περιουσιακό στοιχείο. Όλα αυτά θα τα δούμε» επανέλαβε ο κ. Αποστόλου.

Σχετικά με το αφορολόγητο των 8.500-9000 ευρώ, σημείωσε ότι πρόκειται για το καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση όλων των δαπανών και πρόσθεσε ότι αυτό το αφορολόγητο δεν το έχουν πολλοί στην ελληνική κοινωνία. Για τα τεκμήρια των 12.000 είπε ότι αφορά ελάχιστες περιπτώσεις, ενώ προανήγγειλε τη μείωση κατά 30% του τεκμηρίου για τα ορεινά ακίνητα. Είπε ακόμη ότι στο τεκμήριο αυτοκινήτου δεν συμπεριλαμβάνεται το αγροτικό όχημα.

Ο υπουργός, πάντως, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν άλλου χαρακτήρα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, προβλήματα που έχουν σχέση με την παραγωγή. Όπως είπε, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς είναι μέτρο που προβλέπεται στη συμφωνία με τους θεσμούς, για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Επανέλαβε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με την κάρτα του αγρότη και την καταβολή των επιδοτήσεων και με τις εκκρεμότητες προηγούμενων ετών και ανακοίνωσε ότι πλέον η πληρωμή των αγροτικών προϊόντων θα γίνεται μέσα σε 60 μέρες και όχι με επιταγές 8-10 μηνών. «Σήμερα οι αγρότες έχουν καταστεί οι βασικοί τροφοδότες των πολυκαταστημάτων» είπε ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε ότι πλέον καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης πρώτης ύλης. «Θα ξέρει ο καταναλωτής π.χ. ότι το γάλα του είναι ελληνικό και θα είναι διατεθειμένος να δώσει 5-10 λεπτά παραπάνω» υπογράμμισε.

Καταλήγοντας επυσήμανε την ανάγκη να λειτουργήσουν οι συνεταιρισμοί, ώστε να μπορούν οι Έλληνες αγρότες να δράσουν ανταγωνιστικά και είπε ότι έχει εξασφαλιστεί από την ΕΕ 5ετές πρόγραμμα ύψους 6 δισ.

ΑΠΕ

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here