Στουρνάρας: Αποτυχία στις διαπραγματεύσεις οδηγεί σε πτώχευση και έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Ηχηρή παρέμβαση στο παρά ένα των διαπραγματεύσεων έκανε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για την χώρα η αποτυχία των διαπραγματεύσεων και η μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

«Η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και πιθανότατα από την Ευρωπαική Ένωση», προειδοποιεί ο κ. Στουρνάρας στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15 που κατατέθηκε σήμερα Τετάρτη, στην Πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε αυτήν, αναφέρεται με έμφαση πως μια νέα συμφωνία με τους εταίρους είναι απαραίτητη προκειμένου να αποσοβηθούν οι άμεσοι κίνδυνοι για την οικονομία, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να δοθεί μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα.

«Μια ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον μια νέα οξύτατη συναλλαγματική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό», σημειώνεται στην έκθεση.

Ξεκαθαρίζεται δε πως όλα αυτά σημαίνουν βαθιά ύφεση, δραματική μείωση των εισοδημάτων, πολλαπλασιασμό της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της ένταξης στην ΕΕ και κυρίως την περίοδο του ευρώ. «Η Ελλάδα από ισότιμο μέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών θα μετατραπεί σε μια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας.

Στη βάση αυτή ο κ. Στουρνάρας ξεκαθαρίζει πως η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ακράδαντα ότι «η συμφωνία με τους εταίρους είναι ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».

Κατά τον ίδιο, από όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στους όρους και η απόσταση που απομένει να διανυθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι μικρή. Σημειώνει δε πως η μείωση των σκοπούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι μια κεφαλαιώδους σημασίας απόφαση, που επεκτείνει σημαντικά τον αναγκαίο χρόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής και προσθέτει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας κάνει αναφορά και στο χρέος λέγοντας πως σημαντική θα είναι η «επαναβεβαίωση» και «εξειδίκευση» της πρόθεσης των εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως διατυπώθηκε αρχικά στη σύνοδο του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012.

«Χρειαζόμαστε σήμερα μια βιώσιμη συμφωνία που θα στηριχθεί σε βιώσιμο χρέος, απαλλάσσοντας τις επόμενες γενιές από τα βάρη που δεν δικαιούμαστε να τους κληροδοτήσουμε», τόνισε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here