Στοπ από Ελεγκτικό Συνέδριο στις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων στους Δήμους-Αντισυνταγματική και η παράταση των συμβάσεων τους

Σημαντικό εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης και του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, να προχωρήσει μέσω ΑΣΕΠ την διαδικασία «μονιμοποίησης» χιλιάδων συμβασιούχων του δημοσίου(μεγάλος αριθμός των οποίων απασχολείται στους Δήμους), βάζει με νέα απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου,  έκρινε ομόφωνα ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει ρητά τόσο τις παρατάσεις των συμβάσεων όσο και τις μονιμοποιήσεις των υπαλλήλων.

Παράλληλα, αποφάσισε ότι δεν μπορούν να πληρωθούν όσοι συμβασιούχοι παρείχαν έργο με παράταση, έστω και για ένα χρόνο των συμβάσεών τους.

Η απόφαση αφορά περίπου 15.000 συμβασιούχους των ΟΤΑ, οι συμβάσεις των οποίων είχαν προβλεφθεί σε πρόσφατους νόμους αλλά τώρα πλέον απειλούνται να μην πληρωθούν.

Για το θέμα αυτό είχαν είχαν υπάρξει αντιδράσεις από δημοτικές αρχές, ενώ και το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο με επιμέρους αποφάσεις είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις με το σκεπτικό ότι μετά το τέλος της διετίας σε μία σύμβαση δεν μπορεί να υπάρξει παράταση.

Πρόσφατα η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία σύμφωνα με την οποία  «οι συμβάσεις παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2017, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης». Στην κίνηση αυτή αντέδρασαν για μία ακόμα φορά οι δημοτικές αρχές, ωστόσο με εγκύκλιό του προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, τόνιζε ότι η παράταση των συμβάσεων στην καθαριότητα είναι υποχρεωτική.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το Ελεγτκικό Συνέδριο, είχε γνωμοδοτήσει ότι οι περικοπές των κύριων αλλά και των επικουρικών συμβάσεων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές από το 2019, είναι αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here