Στον Πειραιά 2.500 πρόσφυγες με το » Ελ. Βενιζέλος»

ΦΩΤΟ: INTIME
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί της Πέμπτης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο μετέφερε 2.440 πρόσφυγες από τη Συρία και το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να καταπλεύσει στη Θεσσαλονίκη.

Το πλοίο, που φιλοξενούσε ήδη στο λιμάνι της Κω 1.308 άτομα, παρέλαβε 124 άτομα από την Κάλυμνο, 300 από τη Λέρο και 708 άτομα από τη Λέσβο.

Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία που διαχειρίζονται το μεταναστευτικό εάν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα ακολουθήσει στη συνέχεια κάποιο νέο δρομολόγιο ή αν θα προσεγγίσει εκ νέου το λιμάνι της Κω.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τελικός προορισμός του πλοίου ήταν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από όπου οι μετανάστες θα μεταφέρονταν με ΚΤΕΛ στην Ειδομένη, για να διασχίσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν την πορεία τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Βήματος, τελικά αποφασίστηκε να έρθει το πλοίο στον Πειραιά, επειδή οι 150 μετανάστες πρέπει να περάσουν από το Τμήμα Αλλοδαπών για τη διακρίβωση στοιχείων.

Η αλλαγή ρότας αποφασίστηκε, κατά τις ίδιες πηγές, και για διπλωματικούς λόγους. Ειδικότερα, αν η Ελλάδα έδειχνε ότι διοχετεύει χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και διπλωματικό επεισόδιο, ενώ κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα τι θα γινόταν με τους πρόσφυγες εάν τα Σκόπια αποφάσιζαν να κλείσουν τα σύνορα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here