Στον ΟΗΕ έστειλε η Τουρκία τα κείμενα και τους χάρτες της συμφωνίας με τη Λιβύη

Συνεχίζει τις προσπάθειες νομιμοποίησης των μνημονίων συνεργασίας με τη Λιβύη η Τουρκία με την Άγκυρα να αποστέλλει στον ΟΗΕ τα κείμενα και τους χάρτες της συμφωνίας περί θαλάσσιων συνόρων.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο επικαλείται επίσης τουρκικές διπλωματικές πηγές που δεν κατονομάζει, η Άγκυρα κατέθεσε την τουρκολιβυκή συμφωνία στον ΟΗΕ χθες, Τετάρτη, ενώ αυτή έχει ήδη δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και έχει τεθεί σε ισχύ από τις 8 Δεκέμβρη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι με βάση το άρθρο 102 της χάρτας του ΟΗΕ «κάθε συνθήκη και κάθε διεθνής συμφωνία ανάμεσα σε μέλη των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εγγραφούν και να δημοσιευθούν από τη γενική γραμματεία».

Η συμφωνία έχει υπογραφεί από τις 27 Νοεμβρίου, πέρασε από την τουρκική Βουλή στις 5 Δεκεμβρίου και τέθηκε σε ισχύ, σύμφωνα με την Άγκυρα, στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι πλήρως εναρμονισμένη με το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο και επανέλαβε ότι, με βάση το μνημόνιο αυτό, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει έρευνες ή άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή χωρίς την άδειά της.

«Υπογράψαμε συμφωνία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας. Εναρμονίζεται απόλυτα με το θαλάσσιο διεθνές δίκαιο, δεν έχει καμία σχέση με το NATO και η Ελλάδα δεν έχει λόγο να αντιδρά» ανέφερε σύμφωνα με τουρκικά μέσα.

Μαζί με τα κείμενα η Άγκυρα κατέθεσε στον ΟΗΕ και τις συντεταγμένες και τους χάρτες της επίμαχης συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει επιστολές στον ΟΗΕ, αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία της για την ακυρότητα του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης και ζητώντας από τον Οργανισμό να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευτεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here