Στον Λευκό Οίκο ο Μητσοτάκης-Αποστάσεις Τραμπ στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας-Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τα F-35

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, στον Λευκό Οίκο, στην οποία παρέστη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Ωστόσο από τις αρχικές δηλώσεις τους μπροστά σε δημοσιογράφους, ο Τραμπ απέφυγε να πάρει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης του απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση ζητώντας την υποστήριξη της Ουάσινγκτον απέναντι στην αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας.

Ο Ντ. Τραμπ δε θέλησε να πάρει ξεκάθαρη θέση και αρκέστηκε να πει πως όποια θέματα απασχολούν την επικαιρότητα τα συζητά με τον Τούρκο ομόλογό του και από κοινού προσπαθούν να βρουν λύσεις.

Ενδεικτικό της υποβάθμισης της θέσης του κ. Μητσοτάκη είναι ότι ο κ. Τραμπ απέφυγε να δώσει κοινή συνέντευξη μετά την συνάντησή τους.

Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».

«Η χώρα έχει επιστρέψει, μιλάμε για μία μεγάλη επιτυχία. Είναι ένας σταθερός εταίρος μας η Ελλάδα. κάνουμε πολλά πράγματα μαζί και θα συνεχίσουμε να κάνουμε», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν.

«Είναι ένα προνόμιο να βρίσκομαι εδώ. Είχα πολύ σημαντικά ραντεβού. Είμαστε στο καλύτερο σημείο, μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Προσβλέπουμε στη δική σας στήριξη. Προσβλέπουμε στη στήριξη των ΗΠΑ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σε άλλο σημείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε: «Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τα F-35. Πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που βγήκε από την κρίση». Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται αλλά θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα.

«Νιώθω τους Έλληνες κοντά μου. Θα καταλήξουμε σε πολλές συμφωνίες», απάντησε ο Τραμπ.

Χαμηλές προσδοκίες

Χαμηλές προσδοκίες για τη στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ, αξιωματούχοι από τον Λευκό Οίκο απέφυγαν να καταδικάσουν την στάση της Τουρκίας στην ενημέρωση του Τύπου που πραγματοποιήθηκε πριν την συνάντηση. Μόνο μετά από επανδιατύπωση ερώτησης από δημοσιογράφο σχετικής με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Μεσόγειο και την συμφωνία για την ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Τρίπολης, προχώρησαν στο σχόλιο: «καλό είναι όλες οι πλευρές να αποφεύγουν τις προκλήσεις».

Αντίθετα επέστησαν την προσοχή για το πόσο σημαντικό είναι ότι οι δύο χώρες ΗΠΑ και Ελλάδα διαχειρίζονται διαφορές τους με Τουρκία με τρόπο που να μην επιβαρύνει το ΝΑΤΟ γιατί ο στόχος και των δύο χωρών είναι να παραμείνει η Τουρκία στην Δύση.

Σε άλλο σημείο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τόνισε: “Όπως έχετε παρατηρήσει, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει μια εξαιρετική σχέση με τον Πρόεδρο Erdoğan καθώς και με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη κι έτσι προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που έχουμε από κοινού και επιδιώκοντας τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στην ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο περιοχή, αντί να εξετάσουμε πού μπορεί να υπάρξει πρόκληση»

Επισήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την προσπάθεια της Ελλάδας να κρατά ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να τηρεί καλές σχέσεις με τον “μεγάλο και σημαντικό γείτονα” όπως χαρακτήρισε την Τουρκία.

Αντίθετα αρκετά θετική ήταν η αναφορά άλλου αμερικανού αξιωματούχου , που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ήταν εκπρόσωπος από την αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα, για τον αγωγό East Med και τις στρατηγικές τριμερείς (3+1) της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που αναβαθμίστηκαν με την συμμετοχή των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επικαλούμενος τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου πριν από λίγες βδομάδες στην Φλόριντα μίλησε για πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες όπως και τον νόμο που πέρασαν οι ΗΠΑ για τον East Med.

Παραμένουμε σταθεροί στην δέσμευσή μας για τον αγωγό αυτό που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή επεσήμανε ο αμερικανός αξιωματούχος. Στην εισαγωγική τοποθέτηση ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η Ελλάδα επι μακρόν αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Μεσόγειο κι αυτό όπως είπε χαρακτηριστικά είναι σημαντικό μετά τις αλλαγές που ακολούθησαν το τέλος του Ψυχρού πολέμου.

Για Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις με το Ιράν. Μεταξύ άλλων είπε ότι η πολιτική του κατευνασμού επί Ομπάμα δεν φάνηκε να λειτουργεί.

«Είχαμε επίθεση πρόσφατα, ανθρώπους να τραυματίζονται και ένα νεκρό. Αυτό ήταν έργο του στρατηγού Σουλεϊμανί. Σώσαμε πολλές ζωές με την επέμβαση στη Βαγδάτη», δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηρίζοντας τον Σουλεϊμανί «τέρας».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τον αποκάλεσε «μάρτυρα», είπε ότι ο καθένας έχει την άποψη του. «Διαφωνώ μαζί του αλλά πρέπει να λάβει υπόψη την κοινή γνώμη της χώρας του», συμπλήρωσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here