Eπανεξετάζεται η εκποίηση 28 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ

μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών  για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Η υπόθεση της εκποίησης των 28 κτιρίων του δημοσίου μέσω ΤΑΙΠΕΔ εξετάζεται από την Εισαγγελέα Διαφθοράς κα Αγγελική Τριαντάφυλλου, μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο από τους δικηγόρος Γιάννη Καρδαρά και Γιάννη Βρέλλο, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Τα 28 κτίρια, μεγάλης οικονομικής αξίας, ομαδοποιούνται σε δύο χαρτοφυλάκια και αφορούν σημαντικές κυβερνητικές/δημόσιες υπηρεσίες και βασικά υπουργεία (Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού, Παιδείας, Δικαιοσύνης).  

 

Η υπογράφουσα το άρθρο και η Μαριλένα Ιατρίδου, πολιτικός μηχανικός, μέλη και οι δύο της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, καταθέσαμε  στην Εισαγγελέα Διαφθοράς σχετικό φάκελο – προσωπικά έδωσα και ένορκη κατάθεση. Θέσαμε υπ’ όψιν της τα αποδεικτικά εκείνα στοιχεία που, κατά την κρίση μας, θεμελιώνουν εύλογες αιτιάσεις για μη σύννομες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, με αποτέλεσμα η πώληση να είναι εξαιρετικά επαχθής για το δημόσιο.

Α.  Το θέμα είχε τεθεί με εξώδικη πρόσκληση στο ΤΑΙΠΕΔ, την οποία είχα συνυπογράψει, στις 22/12/2013 και είχε τίτλο : Παράνομη, αντισυνταγματική, αδιαφανής και επιβλαβής για την Εθνική Οικονομία η παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ   των 28 δημοσίων ιδιοχρήστων κτιρίων στις εταιρίες Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.

Τα βασικά σημεία του εξώδικου είναι τα παρακάτω :

  1. Τα προς πώληση ακίνητα είναι εκτός συναλλαγής βάσει του Συντάγματος.

Τα κτίρια αυτά είναι ιδιόχρηστα, ανήκουν στη δημόσια κτήση και όχι στην ιδιωτική περιουσία του κράτους και ως εκ τούτου είναι αναπαλλοτρίωτα, αμεταβίβαστα και εκτός συναλλαγής, όπως προκύπτει ερμηνευτικά από τον συνδυασμό των ακολούθων συνταγματικών ρυθμίσεων και αρχών (από την αρχή της ελεύθερης ανάπτυξης προσωπικότητας κατά τη διάταξη του αρθ.5 παρ.1 Συντ., από την πρόσφατα εισαχθείσα ρητώς αρχή του κοινωνικού κράτους κατά το αρθ.25 παρ.1 εδ. α΄ Συντ., εν τέλει και από την ίδια την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας ως βάσης του δημοκρατικού πολιτεύματος αρθ.1  παρ. 2 Συντ.).

Επομένως η σκοπούμενη πώλησή τους είναι παράνομη και αντισυνταγματική.

  1. Θυγατρικές της Εθνικής και της Eurobank ορίζουν τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων που αγόρασαν άλλες θυγατρικές τους.

Το ΤΑΙΠΕΔ στις 19 Απριλίου 2013 ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι υπάρχει ισχυρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με την κατάθεση 9 προσφορών για την αξιοποίηση των 28 ακινήτων. Παρ’ όλ’ αυτά στις 11 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ότι μόνο τρείς εταιρίες : η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η Dolphin Capital Reit Ltd κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και στις 19 Οκτωβρίου ανακήρυξε τις δύο πρώτες πλειοδότες για τα δύο χαρτοφυλάκια.

Η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, όμως, είναι θυγατρική του ομίλου Eurobank, και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ είναι θυγατρική του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Δηλαδή, ενώ η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank Equities Investment Firm Α.Ε. είναι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της αξιοποίησης των 28 ακινήτων, ταυτόχρονα δύο θυγατρικές των ομίλων της Εθνικής και της Eurobank είναι αυτές που απέκτησαν τα ακίνητα.

  1. Οι οικονομικοί όροι της συναλλαγής είναι εξαιρετικά ασύμφοροι για το Ελληνικό Δημόσιο. Από την πώληση των 28 ακινήτων το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει 261.310.000€, ποσό που δίδεται κατ’ ευθείαν στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους. Το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει για 20 χρόνια περίπου 30.000.000€ τον χρόνο για τη μίσθωση των ακινήτων, δηλαδή συνολικά 600.000.000€ συν τις προσαυξήσεις και επιπλέον θα καταβάλει το κόστος της τακτικής συντήρησής τους.
  2. Η προκήρυξη του διαγωνισμού υποβαθμίζει την αξία των ακινήτων γιατί παραλείπει να αναφέρει τους υπόγειους χώρους των κτιρίων.

Β.   Εν τω μεταξύ νέα στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας που αφορούν στην «παράνομη και χαριστική πώληση της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ σε εταιρία που εμπλέκεται σε σκάνδαλα».

πανγαι εθνικη

H Εθνική Τράπεζα στις 25 Νοεμβρίου 2013 ανακοίνωσε την πώληση – μεταβίβαση ποσοστού 66% της «Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ»  στην εταιρία «Invel Real Estate (Netherlands) II B.V.». Το τίμημα που ορίστηκε είναι 650 εκατ. €. Από τα 650 εκατ. η Invel θα καταβάλει μόνο 160 εκατ. και θα εισφέρει σε είδος 70 εκατ. (ακίνητά της στην Ιταλία). Για τα υπόλοιπα 420 εκατ. εγκρίθηκε δάνειο από την Εθνική με επιτόκιο euribor τριμήνου συν 2,5 μονάδες, δηλαδή με βάση τα σημερινά δεδομένα 2,72%, τη στιγμή που μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται με 7-9% (Τιτάν, ΕΛΠΕ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ κ.λπ.).  Η χρηματοδότηση από την ίδια την Εθνική Τράπεζα για να αγοράσει η Invel  την Πανγαία είναι μια περίεργη τραπεζική πρακτική, όπως επίσης και η αποπληρωμή του δανείου που θα πραγματοποιηθεί από τα εξασφαλισμένα μισθώματα  70 εκ.  που θα καταβάλει η ίδια η ΕΤΕ για τη στέγαση των καταστημάτων της.

Σε κάθε περίπτωση, εταιρία με την ονομασία «Invel Real Estate (Netherlands) II B.V.» δεν υπάρχει. Σύμφωνα με το Bloomberg  την αγορά έκανε η εταιρία  «Invel Real Estate Partners»,  η οποία  στην ιστοσελίδα της όντως ανακοινώνει την αγορά της Πανγαίας. Η εταιρία όμως αυτή ιδρύθηκε μόλις τον Μάρτιο του 2013 και η μόνη αγοραπωλησία που έχει πραγματοποιήσει είναι αυτή της Πανγαίας. Καμία άλλη !

Η διεύθυνση της «Invel Real Estate Partners» στο Λονδίνο είναι ίδια με τη διεύθυνση της εταιρίας «Onyx Financial Advisors UK Ltd», εκπροσώπου της BSGR στο Λονδίνο. Η BSGR είναι μητρική της εταιρίας «BSG Real Estate (Netherlands) II B.V.» η οποία ελέγχεται για πλήθος σκανδάλων διαφθοράς στην Αφρικανική Γουινέα σε συνεργασία με το προηγούμενο δικτατορικό καθεστώς της χώρας.

Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται η Εθνική Τράπεζα, το  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Υπουργείο Οικονομικών και η  Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έδωσαν τη συναίνεσή τους για την πώληση – μεταβίβαση ποσοστού 66% της «Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ» με τόσο προκλητικά χαριστικούς  οικονομικούς όρους και χωρίς να ερευνήσουν  το παρελθόν της Invel αλλά κυρίως της BSGR.

Με την ανάληψη της νέα κυβέρνησης τα υπουργεία που τα ίδια ή υπηρεσίες τους εντάσσονται στα 28 κτίρια βρέθηκαν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη όχι μόνο της απώλειας της ιδιοκτησίας τους αλλά και της υποχρέωσης να μισθώνουν «βρέξει, χιονίσει» τα εκποιηθέντα ακίνητα, καταβάλλοντας  30 εκατ. € ετησίως.

Η σκανδαλώδης αυτή υπόθεση δεν θεωρείται λήξασα. Υπάρχουν ποινικές και αστικές ευθύνες που αφορούν τόσο στο τίμημα όσο και στη νομιμότητα της πώλησης, η οποία θα μπορούσε να ανακληθεί. Ως Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ θα επιμείνουμε !       

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here