Στόλτενμπεργκ: Προϋπόθεση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η επίλυση του ονόματος

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, επανέλαβε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτνμπεργκ, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του ΝΑΤΟ.

«Η θέση του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρη. Μόλις το θέμα του ονόματος λυθεί, τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το θέμα του ονόματος παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, αλλά τώρα έχουμε νέο μομέντουμ. Ελπίζουμε Αθήνα και Σκόπια να φτάσουν σε κοινώς αποδεκτή λύση για το ονοματολογικό», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά το πέρας της συνεδρίασης, στις Βρυξέλλες.

Λίγο νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως, προκειμένου να πάρει πρόσκληση η ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να υλοποιηθούν η απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008, καθώς και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά, ότι πρέπει να συμφωνήσει σε ονομασία erga omnes «και να προχωρήσουμε σε μία συνολική θετική συμφωνία».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here