Στο τσάκα-τσάκα στήθηκε ΜΚΟ για διδασκαλία «μακεδονικών» στην Πέλλα

Αν και ο Ζάεφ ειπε οτι τον παρεξηγήσαμε για τα αλυτρωτικά που ακούστηκαν στη Βουλή των Σκοπίων (περι διδασκαλίας της «μακεδονικής» στην Ελλάδα) στην Αριδαία Πέλλας προ ημερών συστάθηκε Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) με την επωνυμία «Krste Misirkov – Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας»  με στόχο την προώθηση της «μητρικής γλώσσας» και την ανάδειξη των «περιφερειακών ή μειονοτικών γλωσσών».

Ο Krste Misirkov αναφέρεται απο τους ιδρυτές της «ΜΚΟ» ως «Μακεδόνας φιλόλογος, ένας από τους κωδικοποιητές της μακεδονικής γλώσσας, σλαβιστής, ιστορικός, εθνογράφος και δημοσιογράφος». Εντούτοις ο Μισιρκοβ (που γεννήθηκε στην Πέλλα)  επέμεινε οι κατοικοι της περιοχής των Σκοπιων να τα βρουν με τη Βουλγαρία και να πάρουν την βουλγαρική υπηκοότητα -έζησε 1874-1926 Τότε οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής των Σκοπίων  θεωρουνταν ουσιαστικά Βουλγαροι και δεν είχε αρχίσει να αναπτυσσεται η ιδέα του «Μακεδονικου εθνους» που ξεφύτρωσε εν συνεχεία. Μάλιστα ο Μισιρκόβ που κατά το τέλος της ζωής του πλέον ζουσε στη Σόφια και υποστήριζε τη βουλγαρική εθνοτητα, είχε προκαλέσει μεγάλες αντιπαλοτητες στους κόλπους που νεοδημιουργητου «μακεδονικού» φόρουμ και είχε εκφρασθεί ακομα και η αποψη να τον σκοτώσουν.

Η ΜΚΟ «Krste Misirkov – Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» ιδρύθηκε  -οπως δηλώνει- με σκοπό  «την προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

«Απώτερος στόχος» της οργάνωσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, «είναι να γίνουν οι περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς με τους ίδιους σκοπούς και με την διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων, ιδίως:

  • διοργάνωση εκθέσεων, προβολών, θεατρικών παραστάσεων, συνεδρίων, ημερίδων, σεμιναρίων επιμόρφωσης καθώς και κάθε τύπου εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων
  • εκδόσεις CD/DVD
  • εκθέσεις κι παρουσιάσεις βιβλίων
  • ανάληψη εκδοτικής δραστηριότητας, έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής.
  • καθώς και κάθε συναφή εκδήλωση.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here