Στο τραπέζι η καυτή ατζέντα της νέας συμφωνίας. Στο ΓΛΚ τα τεχνικά κλιμάκια των 4 θεσμών

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ξεκινά σήμερα Τρίτη και επισήμως, η κρίσιμη διαπραγμάτευση-εξπρές μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών για τη νέα δανεική συμφωνία με τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας(ESM).

Μέλη τεχνικών κλιμακίων των 4 θεσμών που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα αναμένεται να επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κάτι που γίνεται πρώτη φορά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης τον Ιανουάριο.

Οι προκαταρκτικές συζητήσεις άρχισαν άτυπα τη Δευτέρα,  με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος ηγείται της ομάδας των Ελλήνων διαπραγματευτών να έχει κάποιες αρχικές, προπαρασκευαστικές συνεννοήσεις με ορισμένα μέλη των τεχνικών κλιμακίων. Εως την Τετάρτη αναμένονται στην Ελληνική πρωτεύουσα και οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM), επικεφαλής του «κουαρτέτου»,  δηλαδή των 4 θεσμών που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση.

Τις πολιτικές κατευθύνσεις για την διαπραγμάτευση έδωσε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Μετά την εν λόγω σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος δήλωσε πως εξετάσθηκαν οργανωτικά και πολιτικά ζητήματα και διαβεβαίωσε πως θα εφαρμοσθεί κατά γράμμα η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Η κυβέρνηση προσδοκά μια ταχεία διαπραγμάτευση προκειμένου έως τις 20 Αυγούστου να έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση από το νέο δάνειο του ESM από την οποία θα αποπληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Η πρώτη αυτή δόση θα αξιοποιηθεί μερικώς και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου 1,5 – 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση εκτιμώμενου ύψους 5 δισ. ευρώ δεν απαιτείται να ληφθούν προαπαιτούμενα μέτρα (prior actions) σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Ωστόσο, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα κατά την χθεσινή ενημέρωση Τύπου στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε πως «περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας θα χρειαστούν προκειμένου γίνει δυνατή η πρώτη εκταμίευση από τον ESM».

Οι θεσμοί απαιτούν, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές-διορθώσεις στον τρόπο ενοποίησης των επικουρικών ταμείων, αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών και ρυθμίσεις για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τις 100 δόσεις.

Τα πιο δύσκολα, σχεδόν αξεπέραστα προβλήματα της διαπραγμάτευσης αφορούν τις επίμονες πλην αδικαιολόγητες απαιτήσεις των «4» για αλλαγές στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο κ.α

Τα άλλα σοβαρά ζητήματα που πρέπει να συμφωνηθούν αφορούν την εκτέλεση του προϋπολογισμού, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής στο οποίο θα συμφωνηθούν τα νέα πρωτογενή ελλείμματα και πλεονάσματα, λαμβανομένης υπόψη και της ύφεσης που επανήλθε το 2015 στη ελληνική οικονομία.

Εάν ωστόσο, μέχρι τις 12 Αυγούστου δεν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας – θεσμών, πράγμα που πρέπει να θεωρείται και ως πιο πιθανό, τότε θα εξετασθεί νέο δάνειο «γέφυρα» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSΜ).

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here