Στο ΣτΕ η πώληση της βραχονησίδας Πάτροκλος, που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος

Mετά την πώληση του νησιού Αγιος Θωμάς στον κόλπο της Αίγινας σε ξένους μεγιστάνες, μάχη δίνεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να αρθούν τα «εμπόδια» προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση της βραχονησίδας Πάτροκλος (Γαιδουρονήσι) που βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο στην εταιρία ελληνικών συμφερόντων «Πάτροκλος Κτηματική Ε.Π.Ε.».

Την βραχονησίδα που έχει έκταση  περίπου 2.800 με  3.000 στρεμμάτων  και είναι σε απόσταση μόλις 850 μέτρων από την ξηρά, αγόρασε  το 1961 ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γιατράκος και με την πάροδο των ετών περιήλθε σε τρεις κληρονόμους της οικογένειας του δικηγόρου.

  Το 1998 χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος (σώζεται οχυρωμένο στρατόπεδο και πύργος κλασικών χρόνων), αλλά και «τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους», ενώ το 1982 υπήχθη σε ζώνη απόλυτης προστασίας στην οποία απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση.

Σήμερα η οικογένεια Γιατράκου με προσφυγή της στο ΣτΕ ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας (4.5.2015) , η οποία δεν επιτρέπει στους ιδιοκτήτες του Πάτροκλου να πουλήσουν το επίμαχο νησί στην εταιρεία.

Με την υπουργική απόφαση απαγορεύθηκε ρητά κάθε δικαιοπραξία σε ιδιωτικά νησιά ή νησίδες αλλά και σε ακίνητα που βρίσκονται  σε ιδιωτικά νησιά, εφόσον αυτά έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι.

Η   οικογένεια Γιατράκου υποστηρίζει ότι η πλήρης αδράνεια και δήμευση της βραχονησίδας που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες με ενέργειες της Πολιτείας, στην πραγματικότητα αποτελεί «υφαρπαγή και άτυπη απαλλοτρίωση» χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

Υποστηρίζει ακόμη ότι η απαγόρευση πώλησης, μίσθωση, εκμετάλλευσης της βραχονησίδας είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.

Σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι δεσμεύσεις στον Πάτροκλο, η οικογένεια ζητεί να της επιδικαστεί αποζημίωση που,όπως αναφέρει, δεν μπορεί να είναι κατώτερη της αντικειμενικής αξίας της βραχονησίδας, η οποία με μέτριους υπολογισμούς ανέρχεται στα 392.400.000 ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here