Στο ΣτΕ η κρίσιμη «μάχη» για το αφορολόγητο όριο των πολυτέκνων

Προσκρούει στο Σύνταγμα η παράλειψη της Πολιτείας να θεσπίσει μέτρα προστασίας των πολύτεκνων οικογενειών, όπως το αφορολόγητο όριο στον φόρο εισοδήματός τους;

Σε αυτό το ερώτημα καλείται να πάρει θέση η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην οποία συζητήθηκε σήμερα σχετική προσφυγή πολύτεκνου (πατέρα 12 παιδιών) από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ζητεί να μην εξαναγκασθεί να πληρώσει τον φόρο που του αναλογεί, αφού αποδεδεγμένα αδυνατεί.

«Μια δικαιοσύνη που θα ζητούσε από έναν πολύτεκνο πατέρα να στερήσει τη διατροφή από τα τέκνα του για να καταβάλλει ποσά φόρων, δεν θα μπορούσε να πείσει ούτε τον εαυτό της ότι είναι δικαιοσύνη» αναφέρει στην προσφυγή του.

Σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμμισε στο δικαστήριο, το συνολικό ετήσιο εισόδημα μαζί με εκείνο της συζύγου του αντιστοιχεί μηνιαίως σε 229,49  ευρώ για κάθε άτομο της 14μελούς οικογένειάς του.  Και όπως  λέει «δεν μπορει να αντέξει την οικονομική θυσία του φόρου χωρίς να εξαντληθούν οι οικονομικές δυνάμεις της οικογένειάς μου και να βλαφθεί η ήδη εύθραυστη αξιοπρεπής διαβίωσή μας».

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια λόγω της σπουδαιότητάς της με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης. Η ετυμηγορία δηλαδή του δικαστηρίου θα αποτελέσει πιλότο και για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Στην αίτηση υποστηρίζεται ότι στην περίπτωση που έχει παραλειφθεί από τον νομοθέτη να οριστεί όριο αφορολόγητου για πολύτεκνη οικογένεια, τότε όχι μόνο παραβιάζεται η υποχρέωση του κράτους να επιδείξει «ειδική φροντίδα» αλλά ενεργοποιείται το δικαίωμα της πολύτεκνης οικογένειας να διεκδικήσει αυτή την «ειδική φροντίδα» προτείνοντας και αποδεικνύοντας το όριο εισοδήματος που θα έπρεπε να παραμείνει αφορολόγητο.

Στην συγκεριμένη  περίπτωση ο πολύτεκνος ζητεί με την προσφυγή του να χαρακτηριστεί ως αφορολόγητο ένα τμήμα του εισοδήματός του  μέχρι του ποσού των 31.652,24  ευρώ, επειδή, όπως υποστηρίζει, τα χρήματα αυτά δαπανήθηκαν αποκλειστικά για τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης της οικογένειας του. Και διεκδικεί το ποσό αυτό να κριθεί ως «εξατομικευμένο αφορολόγητο όριο».

Ο ίδιος είχε προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ζητώντας να ακυρωθεί η πράξη προσδιορισμού του φόρου που έγινε σύμφωνα με την δήλωση φόρου για το οικονομικό έτος 2014.

Η υπόθεση έφθασε στο ΣτΕ το οποίο θα αποφασίσει εάν πράγματι η παράλειψη της Πολιτείας να θεσπίσει αφορολόγητο όριο για τις πολύτεκνες οικογένειες είναι αντισυνταγματική καθώς και εάν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στο φορολογούμενο να αποδείξει ότι στερείται φοροδοτικής ικανότητας για το σύνολο ή τμήμα του εισοδήματός του. Ετσι, η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ δεν περιορίζει την εμβέλειά της  μόνον στις πολύτεκνες οικογένειες αλλά και σε κάθε πολίτη που αδυνατεί να πληρώσει.

«Η απόφαση θεωρώ ότι θα είναι ιστορική για πολλούς λόγους», αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Φρολογουμένων Ελλάδας,  δικηγόρος Χρήστος Κλειώσης, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση. «Η Ολομέλεια του δικαστηρίου θα κληθεί να απαντήσει σε πολύ σημαντικά ερωτήματα για την κοινωνία μας: Μπορεί ο νόμος να αγνοεί την φοροδοτική ικανότητα ένος πολίτη; Μπορεί ο νόμος να ζητά από έναν ανήλικο να στερηθεί τα στοιχειώδη για να πληρωθεί ο φόρος; Μπορεί να αυξήσει ένας πολίτης το αφορολόγητο όριο  δικαστικώς, αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι,όπως πχ. η ανάγκη να συντηρηθεί μια υπερπολύτεκνη οικογένεια;

Ας σμειωθεί ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση ζητάμε να εφαρμοστούν  κατ αναλογία πορίσματα της γερμανικής και γαλλικής νομικής επιστήμης ώστε ο έλεγχος της φοροδοτικής ικανότητας (ο έλεγχος του τι μπορεί να πληρώσει κάποιος) να είναι ουσιαστικός και εξατομικευμένος και όχι αυθαίρετος. Με άλλα λόγια επιδιώκουμε την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών κατά τα πρότυπα της νομοθεσίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here