Στο «κόκκινο» η Αττική, σκληρό lockdown εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι – αύριο ανακοινώνονται μέτρα

Ραγδαίες εξελίξεις προκύπτουν από την έκτακτη σύσκεψη της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων όσον αφορά την Αττική και το επιβαρυμένο επιδημιολογικό της φορτίο.

Να χαρακτηριστεί «κόκκινη» η Αττική, πλην των νησιών του Αργοσαρωνικού, εισηγήθηκε επισήμως η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων στη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς αναμένεται να συζητηθεί αύριο το πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία, ιδίως στην περίπτωση των λυκείων.

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική προκάλεσε ανησυχία στους ειδικούς, με αποτέλεσμα το απόγευμα οι επιδημιολόγοι να εξετάσουν όλα τα δεδομένα στην έκτακτη συνεδρίαση και να προxωρήσουν σε αυτή την εισήγηση.

Eάν η Αττική μπεί στο «κόκκινο» είναι δεδομένο ότι θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα πιο σκληρού lockdown. Συνολικά, 22 είναι οι περιοχές που βρίσκονται  αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο για το επιδημιολογικό τους φορτίο.

Ο προσδιορισμός μιας περιοχής ως κόκκινης συνεπάγεται μια σειρά από μέτρα. Αυτά αναμένεται να αποφασιστούν οριστικά αύριο. Ωστόσο μεγάλο ερωτημα φαίνεται να παραμένει η λειτουργία των σχολείων καθώς στην Αττική φοιτούν σχεδόν οι μισοί μαθητές της χώρας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα

Τα μέτρα που ισχύουν στις κόκκινες περιοχές της Ελλάδας είναι συγκεκριμένα και μένει να φανεί αν θα ισχύσουν τα ίδια και στην Αττική καθώς αύριο θα συζητηθεί διεξοδικά και το θέμα του ωραρίου κυκλοφορίας.

Με βάση όσα ισχύουν στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές της χώρας, τα μέτρα στο επίπεδο αυξημένου συναγερμού είναι τα εξής:

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων του δήμου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση κυκλοφορίας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους. Συνεπώς, ενδεχομένως και εδώ έχουμε αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων μέχρι τις 17:00 έστω και με τη μέθοδο click away.

Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών

Τα καταστήματα του λιανεμπορίου λειτουργούν με click away ή πλήρης αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων.

Καραντίνα σε όλο το λεκανοπέδιο ή μεμονωμένες περιοχές;

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν η σκληρότερη καραντίνα θα αφορά όλο το Λεκανοπέδιο ή μεμονωμομένες περιοχές. Προφανώς η απάντηση θα δοθεί την Παρασκευή, όταν οι ειδικοί εισηγηθούν τις τελικές τους αποφάσεις στην κυβέρνηση. Πάντως, μέχρι αυτή την ώρα οι ειδικοί συνεδριάζουν ακόμη και εξετάζουν όλα τα δεδομένα για να φτάσουν στις τελικές εισηγήσεις τους.

Μειωμένα ελαφρώς σήμερα τα κρούσματα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ,  σήμερα εντοπίστηκαν 716 νέα κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154.796, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.904 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48.259 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

268 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 194 (72.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 1.095 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 18 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.742 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3374 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here