Στο κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας το Νόμπελ Ειρήνης 2015

Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας απονέμεται φέτος το Νόμπελ Ειρήνης από τη Νορβηγική Επιτροπή αφήνοντας στην άκρη τα λεγόμενα φαβορί που ήταν η Άνγκελα Μέρκελ, ο Πάπας Φραγκίσκος και αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μαζί με τον ιρανό ομόλογό του. Η επιτροπή κατέληξε στο Κουαρτέτο για «την αποφασιστική συμβολή του στο χτίσιμο της πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία, στον απόηχο της Επανάστασης των Γιασεμιών, το 2011».

Το Κουαρτέτο συστάθηκε το καλοκαίρι του 2013 και αποτελείται από τέσσερις μεγάλους οργανισμούς: Το Γενικό Εργατικό Συνδικάτο της Τυνησίας, την Ομοσπονδία Βιομηχανίας, Εμπορίου και Χειροτεχνίας, την Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Δικηγορικό Σύλλογο της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Guardian, λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην αίθουσα τύπου του Βατικανού επικρατούσε το αδιαχώρητο και η αγωνία ήταν στο κατακόρυφο. Όσο τα μέλη της επιτροπής ετοιμαζόταν να πάρουν τις θέσεις τους, δύο ακόμη δυνατά ονόματα περιλαμβάνονταν στη λίστα των επικρατέστερων, του πρόεδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και του επικεφαλής των FARC Ροντρίγκο Λαντόνιο για τη συμβολή τους στη συμφωνία που θα τερματίσει το αδιέξοδο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη χώρα.

Βεβαίως, το παρελθόν έχει δείξει ότι στην απονομή του συγκεκριμένου βραβείου υπάρχουν συχνά εκπλήξεις ότι όπως είχε γίνει με τον τον Μπαράκ Ομπάμα λίγους μήνες μετά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο ή την ΕΕ το 2012.

Σύμφωνα με τα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων, το φετινό φαβορί ήταν η Άνγκελα Μέρκελ, με απόδοση ένα προς δύο μετά την ανακοίνωσή της ότι η Γερμανία θα φιλοξενήσει 800.000 πρόσφυγες. Ακολουθούσε ο Δρ. Ντένις Μουκέγκε, ένας χειρούργος-γυναικολόγος από το Κονγκό που αγωνίζεται για να τερματιστεί η πρακτική των ομαδικών βιασμών ως πολεμικό όπλο. Οι τζογαδόροι έδιναν επίσης υψηλά ποσοστά στον Πάπα Φραγκίσκο, λόγω της συμβολής του στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ και Κούβας.

Επιπλέον μερικά ακόμα ονόματα που είχαν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν το εν λόγω βραβείο ήταν και ο Μούσι Ζεράι από την Ερυθραία για την προσφορά του στους πρόσφυγες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here