Στο Παρίσι ο Χαρίρι-Δεκτός με τιμές πρωθυπουργού από Μακρόν

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου  Χαρίρι έφτασε στο Πσρίσι όπου έγινε δεκτός το μεσημέρι από τον Γάλλο πρόεδρο  Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με τιμές πρωθυπουργού. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν αγκάλιασε τον Χαρίρι προτού ποζάρουν  χαμογελαστοί, για φωτογραφίες ενώπιον μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων.

Τον 47χρονο πρωθυπουργό του Λιβάνου,για τον οποία υπηρξαν καταγγελίες ότι κρατείται αιχμάλωτος στη Σ. Αραβία,  συνοδεύσουν η σύζυγός του Λάρα και ο μεγαλύτερος γιος τους.

Προτού υποδεχθεί τον Χαρίρι, ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν, ο οποίος τον «ευχαρίστησε για τις ενέργειες της Γαλλίας υπέρ του Λιβάνου», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Ο Αούν επιβεβαίωσε επίσης πως ο Σάαντ Χαρίρι «θα βρίσκεται στη Βηρυτό στις 22 Νοεμβρίου για την επέτειο της ανεξαρτησίας», όπως είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα η προεδρία.

Ο Μακρόν δήλωσε χθες πως πρόκειται για μια «φιλική πρόσκληση για συζήτηση μαζί του και υποδοχή του πρωθυπουργού μιας φίλης χώρας». Διευκρίνισε πως ο Χαρίρι θα γινόταν δεκτός στο προεδρικό μέγαρο «ως πρωθυπουργός» του Λιβάνου, γιατί «η παραίτησή του δεν αναγνωρίζεται στη χώρα του, εφόσον δεν έχει υποβληθεί».

Κάτοχος της σαουδαραβικής υπηκοότητας ο Χαρίρι προ δέκα ημερών σε τηλεοπτικο (βιντεοσκοπημένο) μήνυμά του ειχε δηλώσει οτι παραιτειται από πρωθυπουργος εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του και επιρριπτοντας εμμεσα ευθύνες στην ανάμιξη του Ιράν στην πολιτική ζωή του Λιβάνου Εντούτοις οι λιβανέζοι πολιτικοί αμέσως εξέρασαν σοβαρές αμφιβολίες για το «αυθορμητο» της παραίτησης και υποστήριξαν οτι ουσιαστικά ο πρωθυπουργός τους είναι κρατουμενος και όμηρος των Σαουδράβων με την οικογένειά του. Άρχισαν να πιέζουν ξένους ηγέτες (κυρίως της Γαλλίας που έχει ιδιαίτερους δεσμους με το Λιβανο) να παρέμβουν για να απελυθερωθεί ο Χαρίρι.

Σήμερα η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρεσβυ της στο Βερολίνο επειδή ο γερμανός υπουργός Εξωτερικων «τόλμησε» να υπαινιχθεί οτι ο Χαρίρι λειτουργεί υπο την πιεση των Σαουδαράβων

Για το ιστορικό μπορείτε να διαβάσετε και εδώ

Πληροφορίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here