Στο όνομα των ευάλωτων, αγνοώντας περί αυτών και τα πλέον αυτονόητα

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

‘‘Η πολυπληθής κοινωνική ομάδα των αναπήρων επιζητά ορατότητα και ισότιμη κοινωνική προστασία’’ επισημαίνει σε παρέμβασή του ο σκηνοθέτης και ακτιβιστής Αντώνης Ρέλλας, υπενθυμίζοντας στην ελληνική κυβέρνηση ότι ‘‘η χώρα μας έχει κυρώσει με νόμο του κράτους τη διεθνή σύμβαση των δικαιωμάτων των αναπήρων του ΟΗΕ, όπου το άρθρο 11 ορίζει ότι τα κράτη πρέπει να λαμβάνουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την προστασία και την ασφάλεια των ατόμων με αναπηρία σε καταστάσεις κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων ένοπλων συγκρούσεων, των έκτακτων ανθρωπιστικών καταστάσεων και της εμφάνισης φυσικών καταστροφών’’.

Έχει δίκαιο ο κ. Ρέλλας; Αδιαμφισβήτητα ΝΑΙ, πόσο μάλλον όταν – όπως ο ίδιος με την πρέπουσα έμφαση καταδεικνύει – ‘‘η πρόληψη και ο περιορισμός του COVID-19 απαιτεί εκτός από περιοριστικά μέτρα και την ανεμπόδιστη ενημέρωση για όλες και όλους δίχως επικίνδυνες διακρίσεις’’.

Εξειδικεύοντας την πιο πάνω εύλογη παρατήρησή του εκ μέρους και της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων Μηδενική Ανοχή της οποίας είναι υπέρ-δραστήριο μέλος, ο Αντ. Ρέλλας εστιάζει στο ότι ‘‘η καμπάνια του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό δεν λαμβάνει υπόψιν της την εξάρτηση κάποιων ανάπηρων προσώπων από τη φυσική επαφή τους με το περιβάλλον ή την υποστήριξη ατόμων, καθώς ούτε και κάποιες αναπνευστικές καταστάσεις που προκαλούνται από ορισμένες βλάβες σε περίπτωση περιορισμού κίνησης’’ και εξηγεί: ‘‘Το συγκυριακό λόγω κορωνοϊού ζητούμενο της κοινωνικής απομόνωσης έχει υπάρξει διαχρονικά αδύνατο για τους ανθρώπους οι οποίοι εξαρτώνται από προσωπικούς βοηθούς ή συγγενικά πρόσωπα που μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είναι υπερήλικα’’.

Πόσο πιθανό είναι να αναγνωριστεί στη πράξη το (αυτονόητο) δίκαιο όπως με τρόπο καταλυτικό ο κ. Ρέλλας το ορίζει; Πιθανώς ελάχιστα στην εποχή της ενεργοποίησης των πιο βάρβαρων (αντί)κοινωνικών αυτοματισμών, όμως αυτός ακριβώς είναι και ο στρατηγικός λόγος που πιο επίμονα από ποτέ άνθρωποι (πρωτοπόροι) σαν τον ίδιο – και όσους στέκονται στο πλευρό του – θα το διατυπώνουν ως ακριβώς έχει και θα το διεκδικούνε.
Homework (προς τους υπόλοιπους): Δεν σας κάνει εντύπωση, δεν σας λέει κάτι, που όσοι και όσες τους καιρούς ετούτους επιμένουν να ομιλούν ξεχειλίζοντας ευαισθησία στο όνομα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αποδεδειγμένα αγνοούν – όπως και η παρέμβαση του Α. Ρέλλα αποδεικνύει – περί αυτών ακόμα και τα πλέον αυτονόητα;

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here