Στο «νήμα» θα κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία

Κορυφώνεται η αγωνία των Βρετανών για τα αποτελέσματα της πιο αμφίρροπης εκλογικής μάχης των τελευταίων ετών. Οι κάλπες κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας, ενώ την ίδια ώρα αναμένονται και τα πρώτα exit-polls. Τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά αύριο το απόγευμα. 

Πρόκειται για μια εκλογική αναμέτρηση-γρίφο καθώς ακόμη και οι πλέον έγκυροι αναλυτές και δημοσκόποι σηκώνουν «τα χέρια ψηλά» αδυνατώντας να προβλέψουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.

Σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του οργανισμού Populus, οι κυβερνώντες Συντηρητικοί και το Εργατικό Κόμμα του Εντ Μιλιμπαντ έρχονται ισόπαλοι με 33%, γεγονός που σημαίνει ότι κανένα από τα δυο κόμματα δεν θα καταφέρει να αποσπάσει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο των 650 εδρών.

Άλλη δημοσκόπηση, του ICM αυτή τη φορά, δίνει ένα μικρό προβάδισμα στους Εργατικούς (με ποσοστό 1%) ενώ δημοσκόπηση της Ipsos-Mori δίνει στους Συντηρητικούς του Κάμερον ποσοστό 36% και στους Εργατικούς 35%.
Με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης θα κριθεί στο νήμα, πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι τα κόμματα θα πρέπει να οικοδομήσουν συμμαχίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, έπειτα από διαπραγματεύσεις που μπορεί να διαρκέσουν επί μακρόν..

Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η αναμονή είναι το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα να λάβει τουλάχιστον τις μισές από τις 650 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στην περίπτωση αυτή, που δεν φαίνεται πολύ πιθανή, το θέμα έχει λυθεί. Είτε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αρχίζει μια νέα πενταετή θητεία, είτε παραιτείται και παραδίδει τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ στον αντίπαλό του, τον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here