Στο Μακεδονικό εστιάσθηκε αρχικά η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Open

«Η λύση του Μακεδονικού είναι μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι τώρα θητείας μου», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αποψινή συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPENTV και στην Έλλη Στάη.

Είπε ότι το ονοματολογικό ήταν θέμα άλυτο εδώ και 27 χρόνια εξαιτίας της αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων που αποτελούσε και βαρίδι για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Σημείωσε ότι αν η έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση είναι το σημαντικότερο επίτευγμα, η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας είναι το δεύτερο.

Η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο να  υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής, κάποιος νέος Γκρούεφκσι. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ένα ανοικτό μέτωπο με τη γειτονική χώρα και να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτονα.

«Δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις, αλλά μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος, των μεγάλων οφελημάτων που θα έχει η χώρα από ένα θέμα που λιμνάζει για 26 χρόνια», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Όταν πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε η συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλέψει την κυβέρνηση να ακολουθήσει την εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί το 2007. Όταν είδε ότι αυτή τη γραμμή  ακολουθούμε, τότε άλλαξε θέση», προσέθεσε  ο Αλ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του τους αρχηγούς των κομμάτων.

«Περίμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο όφελος», σχολίασε.

«Ο κ. Μητσοτάκης κατέβαλε και  καταβάλλει μια διαρκή προσπάθεια να βρίσκει προφάσεις εν αμαρτίαις, με τα επιχειρήματα που κάθε φορά προέβαλε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Όταν είδε ότι δεν είχαμε αφήσει καμία λεπτομέρεια ανοικτή, μετέτρεψε τον όρο ιθαγένεια στον όρο εθνότητα. Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε ζήτημα γλώσσας»,  είπε.

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά. Μπορεί να το κάνει σε άλλα θέματα, όχι στα εθνικά», τόνισε.

«Κανένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν ξέρει τα οφέλη απο τη Συμφωνία. Ολοι θα πάρουν τις ευθύνες τους, απέναντι στην Ιστορία. Τα κοινοβούλια αποφασίζουν, αλλά όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους. Τα οφέλη για τη χώρα είναι εμφανή, αλλά η ζημία για τη χώρα στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα -όλοι θα τους αναγνωρίζουν ως Βόρεια Μακεδονία- αν μετά από όλα αυτά, που βγάζουν τις αλυτρωτικές υπόνοιες από το σύνταγμά τους, αν εμείς επειδή δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο κ.Σαμαράς ή αν ο κ.Καμμένος έχει κάποια ζητήματα, θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς», είπε.

Για τις προθέσεις του Πάνου Καμμένου και των ΑΝ.ΕΛ. ειπε:

«Ο Πάνος Καμμένος, δεν θέλω να τον αδικήσω, ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Αμυνας μέχρι σήμερα. Αγάπησε και αγαπάει αυτό που κάνει, νομιζω τον ξέρω καλά και  δεν νομιζω να το κάνει,  αν πάλι εχουμε εξελιξεις, θα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει»

Επισης είπε ότι δεν έχει μεγάλο άγχος και αγωνία «γιατί ξέρω οτι κάνω το σωστό»

Novartis

Οσον αφορά στην υποθεση Novartis, αυτό το τεράστιο διεθνές σκάνδαλο που αγγίζει και την Ελλάδα, ερωτήθηκε για τις παρεμβασεις:

«Γιατί ειναι παρέμβαση μόνον ότι λέει η μια πλευρά; Οταν  η αντπολιτευση ασκεί κριτική σε εισαγγελεις, τι είναι; Δεν είναι παρέμβαση αυτό; Δεν μπορεί να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά»

Η Στάη ρώτησε αν υπάρχει στου Μαξιμου κάποιος Ρασπούτιν που να κινει τα νηματα σε δικαστικές υποθέσεις

Ο Πρωθυπουργός ενοχληθηκε ευλογα

«Αυτό κι αν είναι παρέμβαση. Ο Ρασπούτιν ήταν παπάς, ούτε καλόγερος είμαι ούτε Τσάρος. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της επιτέλους Εύχομαι προσωπικά να είναι όλοι οι πολιτικοι αθώοι, και οι αντίπαλοί μου. Αλλά δεν θα ειμαι εγώ ο πρωθυπουργός που θα κουκουλώσει σκάνδαλα»

Η συνέντευξη συνεχίζεται και με άλλα θέματα

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here