Στο κόκκινο οι σχέσεις Στουρνάρα-κυβέρνησης

Στο χειρότερο σημείο τους βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα.

Αφορμή για να εκδηλωθεί και δημόσια αυτή η «διάσταση» αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας των Συντακτών, στο οποίο γίνεται αναφορά για επιστολή που έφυγε από το γραφείο Τύπου του κ. Στουρνάρα με παραλήπτη γνωστό δημοσιογράφο, υπό τον τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών». Μέσω της επιστολής(e-mail) προσφέρεται επιχειρηματολογία σε δημοσιογράφους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να αποτελέσει απλώς μια παρένθεση» όπως ανέφερε η εφημερίδα.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας το δημοσίευμα «σχετικά με στοχευμένες διαρροές της Τράπεζα της Ελλάδος εναντίον της κυβέρνησης» σημείωναν ότι «αν ευσταθεί, αποτελεί πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ».

«Αυτονόητο θα πρέπει να θεωρείται ότι η ΤτΕ οφείλει να διαψεύσει τις πληροφορίες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την Κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα» πρόσθεταν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι.

Η Τράπεζα της Ελλάδος με ανακοίνωσή της διέψευσε το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι «ουδέποτε απεστάλη από το γραφείο του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ή από το Τμήμα Επικοινωνίας της Τράπεζας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα.»

Aλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης εξαπέλυσε μέσω του Αθήνα 9.84 ευθεία επίθεση στον κ. Στουρνάρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για εξασφαλίσει κάποια χρηματοδοτικά μέσα για τη χώρα.

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση για τον κ. Στουρνάρα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και έως την έξοδό του από την ΤτΕ, διαφάνηκε και από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην «Ώρα του πρωθυπουργού», κατά την οποία είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει από τον κ. Στουρνάρα «να τηρεί την εθνική γραμμή». Δήλωση που δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το εάν ο κ. Στουρνάρας,  επιτελεί, κατά την κυβέρνηση το εθνικό του καθήκον.

«Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί», είπε ο Πρωθυπουργός αφήνοντας ανοικτά ολα τα ενδεχόμενα.

Ο κ. Στουρνάρας διορίσθηκε στη θέση του από την προηγούμενη κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2014, λίγο μετά τις ευρωεκλογές και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά. Ο κ. Στουρνάρας αποχώρησε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών για την 5ετή θητεία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητεί τότε την επιλογή του.

Ωστόσο η θέση αυτή θεωρείται ¨ανεξάρτητη» από κυβερνητικές προτιμήσεις, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρείται αναπόσπαστο μέρος του Ευρωσυστήματος και λογοδοτεί στην ΕΚΤ του κ. Ντράγκι. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο για τον κ. Στουρνάρα να επικαλείται την αυτονομία της ΤτΕ για να παραμείνει στη θέση του, όταν η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορεί να συνεργασθεί μαζί του.

Οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Στουρνάρα δεν ήταν ποτέ καλές. Παραμονές των εκλογών μάλιστα, είχαν οξυνθεί επικίνδυνα, μετά από δηλώσεις του κ. Στουρνάρα στις οποίες εξέφραζε την ανησυχία του για τα διαθέσιμα των τραπεζών επικαλούμενος στοιχεία για εκροές καταθέσεων.

Ανάλογη αυτόνομη και εκτός κυβερνητικών προτιμήσεων, είναι θεωρητικά και η θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ωστόσο όταν δημιουργήθηκε θέμα δυσφορίας και συνεννόησης της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά με τον τότε ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, εκείνος παραιτήθηκε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here