Αντιπαράθεση Τσίπρα-Μεϊμαράκη στη Βουλή για χρέος, νέα μέτρα

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ (N. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ)

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Φανερά επηρεασμένος από τις εσωτερικές διεργασίες αναζήτησης αρχηγού, ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για μετάλλαξη και πολιτικό καιροσκοπισμό και ανέφερε πως «τώρα που τελείωσαν οι αντιμνημονιακές κορώνες, γίνατε τροϊκανότεροι των τροϊκανών». Ξεκαθάρισε ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση αλλά θα στηρίξει μόνο όσα μέτρα θεωρεί θετικά. Απέδωσε μάλιστα στη κυβέρνηση την μεγάλη όπως αύξηση του χρέους τους τελευταίους μήνες, γεγονός που καθιστά αναγκαία πλέον την ρύθμισή του.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός απέδωσε στον κ. Μειμαράκη ότι βρίσκεται ακόμη στην προεκλογική περίοδο, γεγονός που κατανοεί λόγω και των εσωκομματικών διεργασιών. Του υπενθύμισε ότι τα ίδια έλεγε και τότε αλλά έχασε τις εκλογές με 7,5 μονάδες. Ασκησε μάλιστα δριμεία κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας του ότι πριν λίγη ώρα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γαλλίας, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος. «Με ποιον είστε επιτέλους κ. Μεϊμαράκη; Με όλους εκείνους που κάνουν ότι μπορούν για να ακυρώσουν αυτή την διαδικασία;» κατέληξε καταχειροκροτούμενος.

Ο κ. Μειμαράκης έσπευσε πάντως να απαντήσει, ζητώντας από τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά της ΝΔ. Αυτό το παιγνιδάκι κομμένο. Την άκρη θα τη βρούμε μόνοι μας, εμείς είμαστε μια παρέα στη ΝΔ και όποιον και να έχουμε αρχηγό θα είμαστε ενωμένοι», τόνισε.

Οσον αφορά το χρέος, επανέλαβε ότι αυξήθηκε στο 170% του ΑΕΠ, και υποστήριξε ότι η θέση του είναι υπέρ της ρύθμισης του χρέους. «Οχι μονο δεν έχετε καταλάβει ακόμη τίποτα, αλλά δεν ακούτε κιόλας. Και τι έγινε και επικαλείσθε διαρκώς τον κ. Ολάντ, τον οποίο αποκαλούσατε Ολαντρέου», πρόσθεσε ο κ. Μειμαράκης.

Παίρνοντας αφορμή από την τελευταία αυτή ατάκα, ο πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ανακατευθεί στα του οίκου της ΝΔ και κάλεσε τον κ. Μειμαράκη να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης του χρέους.

Στην ομιλία του ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση σε αποφάσεις για νέα μέτρα και περικοπές, για το σχέδιο αύξησης της φορολόγησης των αγροτών είπε ότι «από εμάς δεν γίνεται αποδεκτό όπως έχει», ενώ για το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών είπε ότι η ΝΔ στηρίζει το γερμανικό μοντέλο (51% σε φαρμακοποιό – 49% σε επενδυτή).

Σχολιάζοντας αποστροφή του ΑΛέξη Τσίπρα από την ομιλία του τη Δευτέρα περί δημόσιου μάνατζμεντ σε τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποηθούν με δημόσιο χρήμα, ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε πως η κυβέρνηση άλλαξε τις διοικήσεις των τραπεζών κατά το πρώτο επτάμηνο διακυβέρνησης, ενώ όσες δεν άλλαξε τις έχει εγκρίνει. Διάβασε, μάλιστα, το σχετικό σημείο της συμφωνίας με τους δανειστές το οποίο αναφέρει ότι «οι διοικήσεις των τραπεζών θα διορίζονται χωρίς παρέμβαση της κυβέρνησης».

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι αποτέλεσμα των δικών της καταστροφικών χειρισμών: «Εσείς προκαλέσατε φυγή καταθέσεων, εσείς προκαλέσατε capital controls, εσείς προκαλέσατε την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση και τώρα εξαπατάτε τους δικούς σας βουλευτές λέγοντας ότι τώρα θα αλλάξετε τις διοικήσεις των τραπεζών» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Για την αύξηση το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι η αναστολή του μέτρου δεν είναι λύση και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να δεσμευτεί στη δευτερολογία του ότι το μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here