Στο κενό η ποινικοποίηση του plan B Βαρουφάκη. Στο αρχείο η έρευνα

ΦΩΤΟ: ΔΗΜ. ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Προφανώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, έκανε το αυτονόητο. Αφού διερεύνησε την υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί με το σχέδιο Β του Γ. Βαρουφάκη την εποχή που ήταν υπουργός των Οικονομικών, το οποίο προέβλεπε την καθιέρωση διπλού νομίσματος μέσω της έκδοσης IOU’s και «υποκλοπή» μέσω χάκιγνκ των ΑΦΜ των Ελλήνων φορολογουμένων, την απέστειλε στην Εισαγγελία εφετών για αρχειοθέτηση, καθώς έκρινε ότι δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα για τα μη πολιτικά πρόσωπα-συν εργάτες του υπουργού που εμπλέκονταν στην υπόθεση.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έλαβε υπόψη της τόσο την ένορκη διοικητική εξέταση που διενεργήθηκε από τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, όσο και την έρευνα του προϊσταμένου της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη, από τις οποίες προέκυπτε το συμπέρασμα ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Βέβαια, η Εισαγγελία Εφετών θα έχει τον τελικό λόγο για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, καθώς σύμφωνα με το Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μπορεί να διατάξει συνέχιση και συμπληρωματική έρευνα για το θέμα ή ακόμη και να ασκήσει ποινικές διώξεις, εάν τυχόν έχει διαφορετική προσέγγιση.

Με το τρόπο αυτό,  αποκαθίσταται δικαιοσύνη, καθώς δεν ποινικοποιείται καθαρά πολιτική απόφαση και πράξη αυτοπροστασίας της χώρας, που σε όλες τις άλλες χώρες είναι κοινός τόπος αλλά δεν ομολογείται δημόσια. Οπως όλοι γνωρίζουν δεν υπάρχει Eυρωπαική χώρα μέλος του ευρώ με πρώτη τη Γερμανία που να μην διαθέτει εναλλακτικά σχέδια και προβλέψεις για κάθε δυσάρεστο οικονομικό ενδεχόμενο τόσο για τη Γερμανία όσο και για άλλες χώρες. Οπως έγινε γνωστό, plan B για Grexit είχε συντάξει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βήματα δράσεων που θα έπρεπε να γίνουν σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ.

 

Σε μηνυτήριες αναφορές που είχαν καταθέσει δικηγόροι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητούσαν να ερευνηθεί από τη δικαιοσύνη το ενδεχόμενο  να έχουν τελεστεί  από συνεργάτες του Γιάνη Βαρουφάκη,  σειρά αξιοποίνων πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα όπως παραβίαση προσωπικών δεδομένων, παράβαση καθήκοντος, παραβάσεις που αφορούν το νόμισμα και εγκληματική οργάνωση και συμμορία.  Μάλιστα, τους καταλόγιζαν  το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης αφού, υπιοστηρίζοντας ότι είχαν δομή και διάρκεια και στρέφονταν κατά του ευρώ.

Ως προς το σκέλος της μηνυτήριας αναφορά στο οποίο γίνεται λόγος για  ενδεχόμενη διάπραξη κακουργηματικής παραβίασης προσωπικών δεδομένων από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη , έχει διαβιβαστεί από το καλοκαίρι στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here