Στο φως νέοι αρχαιολογικοί θησαυροί στη Σαντορίνη

Νέα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως, κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ανασκαφών στο Ακρωτήρι της Θήρας, υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και τη διεύθυνση του ομότιμου καθηγητή Χρ. Ντούμα.  

Στον εσωτερικό χώρο ενός σημαντικού κτηρίου, πιθανότατα δημόσιου χαρακτήρα – γνωστού και ως «οικία των Θρανίων» -βρέθηκαν αμφορείς και μικρές ορθογώνιες πήλινες λάρνακες.   Το 1999, είχε βρεθεί στο ίδιο σημείο ο περίφημος χρυσός αίγαγρος που εκτίθεται στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, τοποθετημένος σε πήλινη λάρνακα, δίπλα σε σωρό κεράτων ζώων.

Μετά την σταδιακή αποκάλυψη και τον καθαρισμό μικρής λάρνακας στην βορειοδυτική γωνία του χώρου βρέθηκε μαρμάρινο πρωτοκυκλαδικό γυναικείο ειδώλιο τοποθετημένο διαγώνια στον πυθμένα του σκεύους.

Από την ομάδα λαρνάκων της ΝΑ γωνίας του χώρου αποκαλύφθηκαν τρεις, από τις οποίες οι δύο μικρότερες περιείχαν μάζα πηλού σε ωοειδή διαμόρφωση, ενώ στην μεγαλύτερη είχαν τοποθετηθεί ανεστραμμένοι δύο μαρμάρινοι πρωτοκυκλαδικοί κρατηρίσκοι, μια μαρμάρινη φιάλη και ένα αγγείο αλαβάστρινο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here