Στο Ευρωκοινοβούλιο η συμφωνία Ελλάδας-πιστωτών

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών όπως διατυπώθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης συζητήθηκε την Πέμπτη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.  

Ο Ιταλός πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ρομπέρτο Γκαλτιέρι από τους Σοσιαλιστές χαιρέτισε τη σαφή δέσμευση στο πλαίσιο της συμφωνίας για μελλοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο χρόνο ωρίμανσης του, αντί να γίνει ένα «κούρεμα».

«Άδικη και μη βιώσιμη» χαρακτήρισε τη συμφωνία η Μαρία Σουάο Ροντρίγκες (Πορτογαλία) από την ίδια πολιτική ομάδα, καταγγέλλοντας ότι επετεύχθη διακυβερνητικά και χωρίς τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Όπως τόνισε, αναμφισβήτητα χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει όμως να γίνουν κατά προτεραιότητα σε ζητήματα όπως η βελτίωση του φοροεισπρακτικού συστήματος, αντί της περικοπής των συντάξεων των φτωχότερων. Υπογράμμισε, δε ότι το προτεινόμενο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να λειτουργεί ως ένα επενδυτικό ταμείο για τους Έλληνες.

Ο Γιώργος Κύρτσος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δήλωσε ότι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής απέχει πολύ από το να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα της κρίσης στην Ελλάδα. «Το ΑΕΠ συρρικνώνεται, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό είναι τεράστιο και η κυβέρνηση αντί να έχει «ιδιοκτησία» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, συνεχίζει να υιοθετεί ιδεολογική στάση η οποία ενδέχεται να επιφέρει πολιτική αστάθεια» ανέφερε.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε ότι η πεντάμηνη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τα λάθη των τελευταίων 40 χρόνων στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπαδημούλης ανέδειξε τον «ρόλο-κλειδί» της Γερμανίας και των δορυφόρων της στις διαπραγματεύσεις, αναφέροντας την ίδια στιγμή ότι αυτός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν δευτερεύων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανύπαρκτος ενώ αναφερόμενος στο Grexit υπογράμμισε ότι θα πρέπει να «διαγραφεί από το λεξιλόγιό μας».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς τόνισε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που επιβλήθηκε από τους πιστωτές συνέβαλε στο να βρεθεί πάνω από το 40% του ελληνικού πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας. «Η τρόικα θέλησε να αφαιρέσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και οι συνταγές της διαίρεσαν την Ευρωζώνη σε δανειστές και οφειλέτες, σε ισχυρούς και αδύναμους» ανέφερε ο κ. Μαριάς.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here