Στο Eurogroup για νέα συμφωνία-Tα 3 πλεονεκτήματα της ελληνικής πρότασης

Τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για την πιθανή έναρξη ενός νέου προγράμματος-μνημονίου, του τρίτου κατά σειρά, θα εξετάσει το απόγευμα της Τετάρτης σε νέα τηλεδιάσκεψή του. Επί τάπητος θα τεθεί η νέα ελληνική πρόταση όπως αυτή συμπληρώθηκε με νέα έγγραφα το βράδυ της Τρίτης.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο  κ. Δραγασάκης έχει υποβάλει, μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι,  μια συνεκτική πρόταση για ένα νέο δάνειο από τον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας(ESM), για δύο χρόνια, με ένταξη της χώρας σε νέο πρόγραμμα-μνημόνιο, λήψη μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που κινούνται στη λογική της πρότασης των θεσμών, ρύθμιση του ελληνικού χρέους και ένα αναπτυξιακό πακέτο 35 δις ευρώ.

Εάν βέβαια όλα αυτά προχωρήσουν στο Eurogroup και φανεί τον ορίζοντα μια πιθανή, βιώσιμη και αμοιβαία επωφελής συμφωνία, τότε δεν αποκλείεται να δούμε μια ακόμη  θεαματική κίνηση, όπως η  ακύρωση-ματαίωση του δημοψηφίσματος. Κάτι που άφησε ανοικτό στις δηλώσεις του και ο κ. Δραγασάκης.

Το δεδομένο είναι ότι η Ελλάδα από σήμερα Τετάρτη 1 Ιουλίου, βρίσκεται και επισήμως εκτός προγράμματος, αφού το προηγούμενο έληξε τα μεσάνυχτα τη; Τρίτης ενώ έχει υποβάλει αίτημα καθυστέρησης στη πληρωμή της δόσης του 1.56 δις ευρώ προς το ΔΝΤ  και είναι ήδη υπερήμερη οφειλέτης προς το Ταμείο.

Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, απορρίφθηκε το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού που έγινε την τελευταία στιγμή, για την παράταση της δανειακής σύμβασης. «Το έχουμε ξεπεράσει αυτό, έγινε πολύ αργά», συμπλήρωσε.

Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι η αδύνατη η παράταση του τρέχοντος προγράμματος που λήγει σήμερα, Τρίτη, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup ενώ ξεκαθάρισε ότι οι Θεσμοί θα εξετάσουν την αίτηση για ένα νέο πρόγραμμα μόνο μετά το δημοψήφισμα.

Το Reuters αναφέρει ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης ίσως έχει σκληρότερους όρους.

«Υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία που θα πρέπει να λάβει χώρα. Στο μεταξύ η κατάσταση στην Ελλάδα, για την οικονομία της, για τις ελληνικές τράπεζες, έχει επιδεινωθεί δυστυχώς ακόμη περισσότερο, έτσι αυτός είναι ένας δύσκολος δρόμος που θα πρέπει να μελετηθεί».

Τα 3 πλεονεκτήματα της νέας ελληνικής πρότασης

Με τη πρόταση της αυτή η κυβέρνηση, δείχνει προς τους θεσμούς την διάθεση να δεχθεί ένα μεγάλο μέρος των προυποθέσεων που είχαν θέσει για την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος, αλλά προσδοκά σε τρία σημαντικά πλεονεκτήματα:

1. Στο νέο πρόγραμμα που θα συζητήσει με κύρια βάση τις υφιστάμενες προτάσεις,δεν θα συμμετάσχει πλέον το ΔΝΤ αλλά θα πρόκειται για ένα αμιγές ευρωπαικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η διαπραγμάτευση με τους ευρωπαικούς μόνο θεσμούς, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τον ΕSM, θα είναι περισσότερο ευέλικτη, χωρίς σκληρά, επώδυνα και ιδεολογικής κατεύθυνσης μέτρα.

2.  Εχει  διάρκεια δύο ετών και θα στηρίζεται σ΄ένα συνδυασμό χρηματοδότησης και ταυτόχρονης διευθέτησης ενός μέρους του χρέους. Με τα δάνεια που ζητάμε θα αποπληρώσουμε τις δόσεις του ΔΝΤ και τα ομόλογα της ΕΚΤ, γεγονός που αποτελεί εκ ων πραγμάτων μιά έμμεση εξαγορά χρέους. Αυτό που μένει να ικανοποιηθεί είνι ο χρόνος αποπληρωμής των νέων δανείων του ESM.

3. Αν και η ολοκλήρωση αυτού του νέου, τρίτου προγράμματος θα πάρει αρκετό χρόνο, μια κατ΄αρχήν συμφωνία ίσως και μέσα στην εβδομάδα,  μιά δηλαδή κατ΄αρχήν αποδοχή του ελληνικού αιτήματος, είναι πολύ πιθανόν ότι θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ομπρέλα προστασίας της ΕΚΤ κυρίως όσον αφορά την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Παρόλα αυτά ορισμένοι επιμένουν στη σκληρή γραμμή τους. «Η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μοιάζει να έχει αλλάξει, είπε ακόμη ο Ντάισελμπλουμ. «Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε σε αυτή την ατυχή κατάσταση», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ έγραψε στο Twitter ότι για την αίτηση για ένα νέο πρόγραμμα του ESM ακολουθούνται τυπικές διαδικασίες (έγκριση από κοινοβούλια κ.λπ.)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here