Στο έλεος του παγετού οι πρόσφυγες

Σε Σχιστό, Σκαραμαγκά, Ελαιώνα και Μαλακάσα η παγωνιά και το χιόνι έθαψαν τις πρόχειρες σκηνές στις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ υπήρχε και διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Οικογένειες, με μωρά και εγκύους, κλήθηκαν σε συνθήκες πολικού ψύχους είτε να μείνουν εκεί είτε να μεταφερθούν στο κλειστό γήπεδο στο Ρουφ σε συνθήκες συγχρωτισμού.

Στο δημοτικό γυμναστήριο του Ρουφ και σε κοινόχρηστα κοντέινερ μεταφέρθηκαν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν σε σκηνές του Ελαιώνα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, οι σκηνές στον Ελαιώνα «καταπλακώθηκαν και λύγισαν από το χιόνι», ενώ η θέρμανση είναι ανύπαρκτη.

Στο έλεος της «Μήδειας» οι πρόσφυγες – Το χιόνι «έθαψε» τις σκηνές στους καταυλισμούς

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, η μεταφορά αφορούσε 200 πρόσφυγες. Εκατόν είκοσι από αυτούς επρόκειτο να μεταφερθούν σε κοινόχρηστα κοντέινερ εντός του Ελαιώνα, ενώ περίπου 80, στο γυμναστήριο του Ρουφ του δήμου Αθηναίων.

Εικόνα μέσα από τη δομή της Μαλακάσας στην οποία διαμένουν πολλοί ευάλωτοι πρόσφυγες και οικογένειες έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Εργατική Αλληλεγγύη». «Όλος ο καταυλισμός βρίσκεται θαμμένος κάτω από τα χιόνια. Παρόλο που δεν υπάρχουν πια εκτεθειμένες σκηνές, τα νέα κοντέινερ δεν έχουν μπάνιο και οι πρόσφυγες αναγκάζονται να βγαίνουν έξω στο χιόνι για να πάνε στα κοινόχρηστα ντους ή στις κοινόχρηστες τουαλέτες. Τα πλυσταριά για χέρια και πιάτα εξακολουθούν και είναι υπαίθρια. Χωρίς ρεύμα όλα τα κοντέινερ, νέα και παλιά, είναι παγωμένα» μεταφέρει η εφημερίδα.

Όπως τονίζουν πρόσφυγες που ήρθαν σε επικοινωνία με την Εργατική Αλληλεγγύη, μέσα στο στρατόπεδο υπάρχουν νεογέννητα μωρά που κινδυνεύουν από το κρύο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, δεν υπάρχουν προβλήματα στις δομές φιλοξενίας της Μαλακάσας, της Θήβας και των Οινοφύτων, όπου έχει πέσει πολύ χιόνι. Στη δομή της Μαλακάσας είναι σε εξέλιξη αποκατάσταση της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δύσκολη ήταν η κατάσταση και για τους πρόσφυγες στη δομή του Σχιστού, μια ιδιαιτερα απομονωμένη δομή. Εκεί διαμένουν, πολλά παιδιά μικρά σε ηλικία, βρέφη, έγκυες γυναίκες, αλλά και πρόσφυγες με σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Η χιονόπτωση στην Αττική, εκτός της άθλιας κατάστασης που διαμορφώθηκε με δρόμους κλειστούς, με περιοχές χωρίς ρεύμα, νερό και συγκοινωνία, με ευθύνη της κυβέρνησης, έφερε στην επιφάνεια και τα άλυτα προβλήματα στα κέντρα προσφύγων» αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.

Όπως σημειώνει στη συνέχεια «στο Σχιστό, το κέντρο στην ουσία έχει εγκαταλειφτεί χωρίς προσωπικό, γιατρούς και μετρά προστασίας από την παγωνιά. Μέχρι τις 3 μ.μ. δεν είχε φτάσει ακόμα η τροφοδοσία. Παρόμοια προβλήματα και στον Σκαραμαγκά. Στον Ελαιώνα 430 πρόσφυγες που έμεναν σε σκηνές, χωρίς θέρμανση και άλλα μέτρα προστασίας, μεταφέρονται σε κλειστό γήπεδο στο Ρουφ σε συνθήκες συγχρωτισμού. Επικίνδυνη είναι η κατάσταση για εκατοντάδες πρόσφυγες που ζουν στη Μαλακάσα, όπου στα ήδη οξυμένα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, με πολλές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, προστέθηκαν οι συνέπειες από την κακοκαιρία, στην παλιά δομή δεν υπάρχει ρεύμα και θέρμανση στα κοντέινερ, ενώ στη «νέα» δομή οι πρόσφυγες παραμένουν σε μεγάλες σκηνές». Και προσθέτει αυτά που πρέπει να γίνουν:

– Άμεση μεταφορά των προσφύγων που μένουν σε σκηνές ή σε κοντέινερ χωρίς θέρμανση σε ξενοδοχεία ή σε άλλους κατάλληλους χώρους, που εξασφαλίζουν την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον COVID.

– Να εξασφαλιστεί η θέρμανση σε όλους τους υπάρχοντες οικίσκους των δομών.

– Άμεση εξασφάλιση της τροφοδοσίας.

– Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ COVID.

– Εξασφάλιση επαρκούς υγειονομικού προσωπικού.

– Μέτρα ιδιαίτερης φροντίδας για ηλικιωμένους και παιδιά».

Τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών ώστε να προστατευθούν από το κρύο ζητά με ανακοίνωσή του και το ΜέΡΑ25. «Τούτες τις ώρες, πέρα από όσους εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες και όσους έχουν μείνει χωρίς ρεύμα λόγω της «προετοιμασίας» της άριστης Κυβέρνησης μας, ο νους μας είναι και στους πρόσφυγες και μετανάστες που σε άθλιες σκηνές αντιμετωπίζουν την παγωνιά γιατί αυτή η χώρα και η ΕΕ τους αντιμετωπίζει απάνθρωπα. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να μεταφερθούν άμεσα και να προστατευτούν από το κρύο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here