Στο εδώλιο η Σάρα Νετανιάχου για γεύματα 80.000 ευρώ που πλήρωσε με χρήματα φορολογουμένων

Ξεκινάει σήμερα η δίκη της Σάρας Νετανιάχου, συζύγου του ισραηλινού πρωθυπουργού, που κατηγορείται ότι πλήρωσε με έξοδα των φορολογουμένων γεύματα αξίας άνω των 80.000 ευρώ, την ώρα που η επίσημη πρωθυπουργική κατοικία διέθετε μάγειρα.  

Η κατηγορία σε βάρος της δεν φαίνεται ότι θα έχει άμεσες πολιτικές επιπτώσεις στον σύζυγό της, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δεν εμπλέκεται στην υπόθεση.   Όμως έρχεται να προστεθεί στις διάφορες υποθέσεις διαφθοράς που απειλούν τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2009.

Η Νετανιάχου κατηγορείται για «απάτη» και «κατάχρηση εμπιστοσύνης» καθώς είναι ύποπτη ότι από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Μάρτιο του 2013 παρήγγειλε για την ίδια, τα μέλη της οικογενείας της και προσκεκλημένους, εκατοντάδες γεύματα, καταβάλλοντας «περισσότερα από 350.000 σέκελ» (83.000 ευρώ), σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η δικαιοσύνη την κατηγορεί ότι είπε ψέματα όταν επικαλέστηκε την απουσία μάγειρα από την πρωθυπουργική κατοικία για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι είχε παραγγείλει γεύματα δεκάδες φορές τον μήνα από διάφορα εστιατόρια της Ιερουσαλήμ.   Ο Έζρα Σάιντοφ, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, κατηγορείται επίσης.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται το κατηγορητήριο, ο Σάιντοφ φέρεται ότι ενήργησε σε συνεννόηση με τη Νετανιάχου για να δημιουργήσει την εντύπωση πως δεν απασχολούνταν μάγειρας στην πρωθυπουργική κατοικία.

Η δίκη πρόκειται να αρχίσει σήμερα στις 13:30 στην Ιερουσαλήμ και ενδέχεται να διαρκέσει μήνες. Μια επιτροπή τριών δικαστών επιβλέπει τη δίκη λόγω του «πολιτικά ευαίσθητου» χαρακτήρα της υπόθεσης. Επρόκειτο αρχικά να αρχίσει τον Ιούλιο, όμως αναβλήθηκε για λόγους που δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Όταν ανακοινώθηκε η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της, η Νετανιάχου είχε χαρακτηρίσει τις διώξεις «παράλογες και παραληρηματικές» υποστηρίζοντας πως «για πρώτη φορά στο Ισραήλ και στον κόσμο, η σύζυγος του εν ενεργεία ηγέτη διώκεται για γεύματα».

Η υπόθεση αυτή ρίχνει και πάλι τους προβολείς σε μια προσωπικότητα που είναι πανταχού παρούσα και φημίζεται πως έχει μεγάλη επιρροή στον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι επικριτές των Νετανιάχου υπογραμμίζουν εδώ και μήνες τα ζητήματα με την πρωθυπουργική κατοικία, που αφορούν όχι μόνο τις παραγγελίες γευμάτων, αλλά και έπιπλα κήπου που αγοράστηκαν με δημόσια χρήματα και φερόμενη κακομεταχείριση του προσωπικού.

Τα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη παρακολουθήσει τη μάχη ενώπιον των δικαστηρίων ανάμεσα στην Νετανιάχου και έναν πρώην έμπιστο της πρωθυπουργικής κατοικίας, τον Μένι Ναφτάλι, ο οποίος την είχε κατηγορήσει για τυραννική συμπεριφορά. Το 2016 του επιδικάστηκε αποζημίωση 40.000 ευρώ για κακομεταχείριση.

Πέρα όμως από το πλήγμα στη δημόσια εικόνα του, η υπόθεση των εξόδων για τα εστιατόρια μοιάζει λιγότερο επικίνδυνη για τον Νετανιάχου απ’ ό,τι οι υποθέσεις φερόμενης διαφθοράς που εδώ και μήνες τον έχουν άμεσα στόχο και δημιουργούν ερωτηματικά για την ικανότητά του να βγει και πάλι αλώβητος.

Τον Φεβρουάριο η αστυνομία συνέστησε να απαγγελθούν σε βάρος του κατηγορίες σε δύο έρευνες που αφορούν η μία δώρα που φέρεται να έλαβε από πλούσια πρόσωπα, η άλλη μια μυστική συμφωνία που φέρεται να επιχείρησε να συνάψει με μια λαϊκή εφημερίδα για να έχει ευνοϊκή κάλυψη.

Την Παρασκευή κατέθεσε και πάλι για ώρες στην αστυνομία. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ήταν η 12η φορά που ανακρίθηκε ως ύποπτος.

Πηγή: www.lifo.gr

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here