Στο δικαστήριο ο Νετανιάχου ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές

Ενώπιον του δικαστηρίου εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες διαφθοράς. Η δίκη του ξεκίνησε έξι εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, που μπορεί να κρίνουν και την πολιτική του επιβίωση.

Αν και δεν έκανε δηλώσει εισερχόμενος στο δικαστήριο, μέσα στην αίθουσα και ενώπιον των δικαστών δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν. «Επιβεβαιώνω τη γραπτή ανακοίνωση που υποβλήθηκε εξ ονόματός μου», είπε αναφερόμενος στο έγγραφο που υπέβαλαν οι δικηγόροι του στο δικαστήριο τον Ιανουάριο, στο οποίο εξηγούν ότι ο Νετανιάχου δεν είναι ένοχος για τις κατηγορίες για διαφθορά, παραβίαση εμπιστοσύνης και απάτη που έχουν απαγγελθεί εναντίον του.

Η δίκη για την υπόθεση διαφθοράς ξεκίνησε τον Μάιο του 2020, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου -έχει αρθεί η ασυλία του από τη Βουλή της χώρας- να καταγγέλλει το κατηγορητήριο ως «γελοίο». Οι δικηγόροι του είχαν τότε ζητήσει από το δικαστήριο αναβολή πολλών μηνών προκειμένου να εξετάσουν τα στοιχεία εναντίον του.

Οι κατηγορίες για διαφθορά που έχουν απαγγελθεί εις βάρος του από το 2019, αφορούν μεταξύ άλλων τη λήψη δώρων από εκατομμυριούχους φίλους του με αντάλλαγμα διευκολύνσεις από την κυβέρνηση, θετική κάλυψη από μέσα ενημέρωσης με αντάλλαγμα ευνοϊκές νομοθεσίες υπέρ τους.

Όταν παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο δικαστήριο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε μόλις σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το κύριο πολιτικό αντίπαλό του, Μπένι Γκαντς, η οποία κατέρρευσε κυρίως των διαδηλώσεων εναντίον του.

Η δίκη του Ισραηλινού πρωθυπουργού επαναλαμβάνεται 45 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών στις 23 Μαρτίου, τις τρίτες σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων, και το γεγονός ενδέχεται να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Γιαρίβ Λεβίν, πρόεδρος της Κνεσέτ και στενός συνεργάτης του Νετανιάχου, δήλωσε χθες Κυριακή στην εφημερίδα Israel Hayom ότι φοβάται «μια πρωτόγνωρη παρέμβαση του δικαστικού συστήματος στις εκλογές», αν το δικαστήριο παρουσιάσει «ήδη από τώρα» αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει τη νίκη σε αυτές τις εκλογές. Ο Νετανιάχου κατέχει το ρεκόρ του μακροβιότερου πρωθυπουργού στο Ισραήλ όντας 15 χρόνια στην εξουσία και ελπίζει τον Μάρτιο να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνεσέτ, ώστε στη συνέχεια το Κοινοβούλιο να ψηφίσει για να του δώσει ασυλία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here