Στο 6% το χρόνο από 5,25% οι τόκοι της ΔΕΗ για ληξιπρόθεσμα

Αυξάνεται το επιτόκιο με το οποίο θα υπολογίζονται  οι προσαυξήσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ και για πρώτη φορά επιβάλλεται τόκος υπερημερίας ακομα και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσιου -μέχρι τώρα δεν τοκίζονταν καθολου παρότι το προέβλεπε  νομος του 2013

Η αύξηση του επιτοκιου στον ιδιωτικό τομέα και η έναρξη επιβολής προσαυξησεων στο δημόσιο αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, διαχωρίζοντας παράλληλα το επιτόκιο που εφαρμόζεται στους διακανονισμούς χρεών από αυτό που επιβαρύνει τις ληξιπρόθεσμες (μη ρυθμισμένες) οφειλές.

Αναλυτικά:

-Έως τώρα, τόσο οι διακανονισμοί χρεών από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (νοικοκυριά, επιχειρήσεις) όσο και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές επιβαρύνονταν με  επιτόκιο  5,25%. Στο άμεσο μέλλον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα τοκίζονται πλέον με επιτόκιο υπερημερίας  6% το χρόνο, ενώ το επιτόκιο στις ρυθμίσεις παραμένει στο 5,25%.

-Εκτός από τους ιδιώτες, θα επιβαρύνονται και οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίες φτάνουν περίπου τα 300 εκατομύρια ευρώ. Το Δημόσιο, όπως και οι ιδιώτες, θα πληρώνει τόκο 5,25% για τις οφειλές που βρίσκονται σε ρύθμιση και 6% για τις ληξιπρόθεσμες που δεν έχουν ρυθμιστει σε δόσεις.

-Η επιβολή τόκων στις οφειλές του Δημοσίου νομοθετήθηκε το 2013 αλλά δεν εφαρμόστηκε μέχρι τώρα. Θα εφαρμοστεί από το 2018

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here