Στο 401 άφησαν πρόσφυγα αβοήθητη γιατί «δεν δέχονται αλλοδαπούς»!

Αίσθηση και σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η στάση γιατρών του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, που εκτελώντας όπως είπαν εντολές, αρνήθηκαν να δεχθούν και περιθάλψουν πρόσφυγα, αδιαφορώντας για τη ζωή της!

Το περιστατικό αποκάλυψε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Ασύλου, Ελένη Πετράκη, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του «Κοινωνικού ΕΚΑΒ» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με την κ. Πετράκη, το μεσημέρι της Παρασκευής, 21 Σεπτεμβρίου, στην αυλή της υπηρεσίας, όπου περιμένουν καθημερινά περισσότεροι από 500 πρόσφυγες προκειμένου να εξυπηρετηθούν στη συνέχεια από τα αντίστοιχα τμήματα, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας αντιλήφθηκαν γυναίκα πρόσφυγα να αισθάνεται αδιαθεσία και να χάνει τις αισθήσεις της.

Το τελευταίο διάστημα, λόγω των συχνών περιστατικών που σημειώνονται κατά την αναμονή των προσφύγων, κυρίως επιληπτικών ή λιποθυμικών επεισοδίων που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις συνθήκες διαμονής και στην ευάλωτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί, η υπηρεσία συνεργάζεται με τους Γιατρούς του Κόσμου για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Ωστόσο, το κλιμάκιο των Γιατρών βρίσκεται στην υπηρεσία Δευτέρα με Πέμπτη. Ετσι, εκείνη την Παρασκευή, οι υπάλληλοι άρχισαν να τηλεφωνούν επανειλημμένα στο ΕΚΑΒ λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.

Γύρω στις 3.00, καθώς το ΕΚΑΒ δεν εμφανιζόταν και χειροτέρευε η κατάσταση της γυναίκας, η οποία ήταν ξαπλωμένη αναίσθητη σε παγκάκι του χώρου αναμονής, οι υπάλληλοι σκέφτηκαν να ζητήσουν βοήθεια από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, που βρίσκεται απέναντι.

Υπάλληλος επισκέφτηκε τα εξωτερικά ιατρεία και απευθύνθηκε σε γιατρό που της υπέδειξαν νοσηλευτές, εξηγώντας του την κατάσταση. Εμεινε όμως εμβρόντητη από την απάντησή του. «Εχουμε εντολή να μη δεχόμαστε αλλοδαπούς», της είπε. «Και τι θα γίνει αν πεθάνει η γυναίκα;» τον ρώτησε. Ο γιατρός σήκωσε τους ώμους. «Τι να σας πω; Πάρτε τους Γιατρούς SOS», της είπε, αφήνοντάς την αποσβολωμένη.

Τελικά το ΕΚΑΒ εμφανίστηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα και παρέλαβε τη γυναίκα, μεταφέροντάς τη στο νοσοκομείο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here