Στιχουργοί-συνθέτες λένε «όχι» σε αύξηση του ΦΠΑ -Eπιστολή σε Τσίπρα

Toυ ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕΝEWS(αρχείο)

«Καταστροφική» για τον κλάδο τους χαρακτηρίζουν μια ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο επίπεδο του 16% με 18% οι συνθέτες και οι στιχουργοί τονίζοντας, μέσω ανοικτής επιστολής τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Νίκο Ξυδάκη ότι, ήδη, οι συναυλίες και οι εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές επιβαρύνονται εδώ και 67 χρόνια με το «χαράτσι της Φρειδερίκης».

Οι αντιρρήσεις των στιχουργών και των συνθετών μπροστά στο ενδεχόμενο μιας αύξησης του ΦΠΑ και την υιοθέτηση ενός ενιαίου φόρου προστιθέμενης αξίας για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, διατυπώνονται προς το ανώτερο επίπεδο της κυβέρνησης μέσα από την ανοικτή επιστολή του συλλόγου «ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ».

Σύμφωνα με την ανοικτή επιστολή του Συλλόγου προς τον πρωθυπουργό και τους κ.κ. Βαρουφάκη και Ξυδάκη, «η αύξηση όμως του ΦΠΑ στις συναυλίες θα είναι καταστροφική, αφού θα οδηγήσει σε ισόποση αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και θα μειώσει ακόμα περισσότερο το καθαρό έσοδο των συναυλιών. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα οι συναυλίες – μουσικές σκηνές εκτός από του ΦΠΑ 13% επιβαρύνονται και με το φόρο της Φρειδερίκης, που ανέρχεται σε ποσοστό 5% στην Αττική και Θεσσαλονίκη. Ως φόρος υπέρ τρίτων, ο φόρος της Φρειδερίκης, εκτός από αναχρονιστικός και παράλογος είναι παράνομος και πρέπει να καταργηθεί (πρόκειται για «χαράτσι» που επιβλήθηκε το 1948 επί της τιμής των εισιτηρίων για τα δημόσια θεάματα ελέω της βασίλισσας Φρειδερίκης και των “φιλανθρωπικών αισθημάτων” της για την ενίσχυση των “βορείων επαρχιών” της χώρας που επλήγησαν από τον εμφύλιο πόλεμο)».

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Συνθετών Στιχουργών “ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ” ιδρύθηκε το 2014 με σκοπό την υποστήριξη των ηθικών και περιουσιακών συμφερόντων των δημιουργών και τη βελτίωση της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων τους.

Mέλη του Συλλόγου είναι αποκλειστικά δημιουργοί ή κληρονόμοι δημιουργών μουσικών συνθέσεων και στίχων. Συνολικά, ο σύλλογος εκπροσωπεί περισσότερους από 100 δημιουργούς κάθε τάσης του ελληνικού τραγουδιού και μουσικής. Το Δ.Σ. του “ΜΕΤΡΟΝ” αποτελείται από τους: Φοίβο Δεληβορηά, Πρόεδρο, Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Αντιπρόεδρο, Αντώνη Πλέσσα, Γραμματέας, Γιώργο Ανδρέου, ταμία καθώς και τους Μανώλη Φάμελλο, Στάθη Δρογώση και Φοίβο Τασσόπουλο (μέλη)

Mέλη του Συλλόγου είναι αποκλειστικά δημιουργοί ή κληρονόμοι δημιουργών μουσικών συνθέσεων και στίχων. Συνολικά εκπροσωπεί περισσότερους από 100 δημιουργούς κάθε τάσης του ελληνικού τραγουδιού και μουσικής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Σύλλογο ανήκουν οι: Σ. Ξαρχάκος, Μ. Πλέσσας, Γ. Σπανός, Θ. Μικρούτσικος, Γ. Χατζηνάσιος, Μ. Ελευθερίου, Χ. Νικολόπουλος, Π. Φαλάρας, Ν. Πορτοκάλογλου, Ν. Ξυδάκης, Σ. Μάλαμας, Α. Ιωαννίδης, Ν. Αντύπας, Φοίβος, Ο. Ιωάννου, Θ. Γκόνης, Ε. Ρεμπούτσικα, Κ. Μαραβέγιας, Θ. Καραμουρατίδης, Μ. Πασχαλίδης, Γ. Ανδρέου, Θ. Πολυκανδριώτης, Φ. Δεληβοριάς, Ν. Κυπουργός, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λ. Πλάτωνος, Γ. Καζαντζής, Φ. Πλιάτσικας, Π. Καλαντζόπουλος, Μ. Φάμελλος, Λ. Πλιάτσικας, Μ. Φαφούτη, Ν. Μωραϊτης, Σ. Δρογώσης, Ι. Σούσης κ.α καθώς και κληρονόμοι των Μ. Χατζιδάκι, Ν. Γκάτσου, Β. Τσιτσάνη, Μ. Λοίζου, Σ. Κουγιουμτζή και Μ. Τόκας.

 

Ολόκληρη η επιστολή των συνθετών και στιχουργών προς την κυβέρνηση

 

Αθήνα, 17.5.2015

 

ΘΕΜΑ:Ανοιχτή επιστολή του “ΜΕΤΡΟΝ” προς τον Πρωθυπουργό.

Προς:

Τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Νίκο Ξυδάκη

 

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, κ. Υπουργέ των Οικονομικών και κ. αναπληρωτή Υπουργέ Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Σύλλογος Συνθετών Στιχουργών “ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ» ζητά να μην αυξηθεί ο Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες των δημιουργών – καλλιτεχνών και ιδίως στις συναυλίες.

Το επάγγελμα του συνθέτη και στιχουργού βιώνει μια ιδιαίτερα έντονη και παρατεταμένη κρίση που ξεκίνησε ήδη από το 2000. Οι συνέπειες της κρίσης είναι ιδιαίτερα βάναυσες. Από τις 4 πολυεθνικές δισκογραφικές εταιρίες που διατηρούσαν γραφεία στην Ελλάδα οι 3 έκλεισαν τα γραφεία τους και παραμένει ενεργή μόνο μία (UNIVERSAL MUSIC).

Παράλληλα διέκοψαν την λειτουργία τους δεκάδες ελληνικές δισκογραφικές εταιρίες, χιλιάδες δισκοπωλεία και δεκάδες στούντιο ηχογράφησης ενώ πλήθος εταιριών διοργάνωσης συναυλιών έχουν πτωχεύσει αφήνοντας απλήρωτες μεγάλες οφειλές προς τους δημιουργούς.

Η ανεργία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από ποτέ την ίδια ώρα που τα εισοδήματα των ελάχιστων ενεργών συνθετών, στιχουργών, τραγουδιστών και μουσικών έχουν καταρρεύσει.

Οι συνέπειες από τα όσα σας περιγράψαμε δεν αγγίζουν μόνον τον κλάδο μας αλλά και όλη την Ελληνική κοινωνία. Ο αριθμός και η ποιότητα των νέων δισκογραφικών παραγωγών έχουν μειωθεί κατακόρυφα, το σημαντικότερο δε σύγχρονο πολιτιστικό μας προϊόν, το Τραγούδι, γίνεται όλο και φτωχότερο.

Την κρίση όλα αυτά τα χρόνια την προκάλεσαν πολλές αιτίες συνδυαστικά, σημαντικότερες των οποίων είναι:

  • Η πειρατεία,
  • Η δωρεάν διάθεση CD με τις εφημερίδες και τα περιοδικά,
  • Η κατάργηση των μουσικών παραγωγών στο ραδιόφωνο και επικράτηση του playlist,
  • Η αντικατάσταση της σύνθεσης πρωτότυπης μουσικής στον Ελληνικό κινηματογράφο

την τηλεόραση και το θέατρο από μουσικές επιμέλειες,

  • Η υπέρμετρη επιβάρυνση με φόρους, τέλη και εισφορές των συναυλιών και από το 2010 η οικονομική κρίση που βιώνει ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία.

Από τα δημοσιεύματα στον τύπο πληροφορούμαστε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς την υιοθέτηση ενός ενιαίου ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες ο οποίος θα ανέρχεται μεταξύ 16% και 18%. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί ο ΦΠΑ των συνθετών, στιχουργών και λοιπών καλλιτεχνών, καθώς και των συναυλιών από 13% που είναι σήμερα κατά 3 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι επιπτώσεις της αύξησης θα είναι μικρότερες για τις υπηρεσίες των συνθετών – στιχουργών αφού δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους απευθείας στο κοινό αλλά κατά κανόνα σε δισκογραφικές – εκδοτικές και άλλες εταιρείες οι οποίες ήδη υπάγονται στην υψηλή κατηγορία ΦΠΑ.

Η αύξηση όμως του Φ.Π.Α. στις συναυλίες θα είναι καταστροφική, αφού θα οδηγήσει σε ισόποση αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και θα μειώσει ακόμα περισσότερο το καθαρό έσοδο των συναυλιών. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα οι συναυλίες – μουσικές σκηνές εκτός από του ΦΠΑ 13% επιβαρύνονται και με το φόρο της Φρειδερίκης, που ανέρχεται σε ποσοστό 5% στην Αττική και Θεσσαλονίκη. Ως φόρος υπέρ τρίτων, ο φόρος της Φρειδερίκης, εκτός από αναχρονιστικός και παράλογος είναι παράνομος και πρέπει να καταργηθεί (πρόκειται για «χαράτσι» που επιβλήθηκε το 1948 επί της τιμής των εισιτηρίων για τα δημόσια θεάματα ελέω της βασίλισσας Φρειδερίκης και των “φιλανθρωπικών αισθημάτων” της για την ενίσχυση των “βορείων επαρχιών” της χώρας που επλήγησαν από τον εμφύλιο πόλεμο).

Το δημοσιονομικό όφελος από την τυχόν αύξηση του ΦΠΑ στις συναυλίες θα είναι ελάχιστο (αν όχι και αρνητικό αφού θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των συναυλιών μελλοντικά) όμως η ζημιά που θα υποστεί και ο κλάδος μας θα είναι καταλυτική αφού οι συναυλίες αποτελούν πλέον την τελευταία σημαντική πηγή εισοδήματός μας.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, κ. Υπουργέ των Οικονομικών και κ. αναπληρωτή Υπουργέ Πολιτισμού και Αθλητισμού ζητούμε να παραμείνει ο ΦΠΑ των συναυλιών και των δημιουργών – καλλιτεχνών στην χαμηλή κατηγορία και να μην αυξηθεί και παράλληλα να καταργηθεί ο φόρος της Φρειδερίκης.

Με εκτίμηση,

Για το ΜΕΤΡΟΝ

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Φοίβος Δεληβοριάς Αντώνης Πλέσσας

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here