Στις κάλπες οι Λονδρέζοι-φαβορί ο Χαν για τη δημαρχεία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Λονδρέζοι, προκειμένου να αναδείξουν το νέο δήμαρχο της πόλης, όπου οι δύο κύριοι διεκδικητές του αξιώματος προέρχονται από εκ διαμέτρου αντίθετα background, ενώ παράλληλα, η εν λόγω εκλογική αναμέτρηση θα αποτελέσει και μία σφιγμομέτρηση των βρετανών πολιτών, ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου αναφορικά με την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος για τη δημαρχία Ζακ Γκόλντσμιθ είναι γιος δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και χρηματιστή, ενώ παράλληλα, είναι κι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αποχώρησης της Μ.Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπό αυτήν την έννοια, μία πιθανή ήττα του Γκόλντσμιθ στην εκλογική αναμέτρηση δεν θα στενοχωρούσε και πολύ τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υποστηρίζει την καμπάνια για την παραμονή της χώρας στην «ευρωπαϊκή οικογένεια». Τη θέση αυτή του Γκόλντσμιθ αναφορικά με το δημοψήφισμα συμμερίζεται και ο απερχόμενος δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.

Στον αντίποδα, ο έτερος βασικός διεκδικητής του χρίσματος για τη δημαρχεία του Λονδίνου είναι ο υποστηριζόμενος από τους Εργατικούς Σάντικ Χαν. Ο Χαν είναι γιος Πακιστανού οδηγού λεωφορείου και προβάλλεται ως φαβορί από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες τον αναδεικνύουν πρώτο με διαφορά. Ο πακιστανικής καταγωγής υποψήφιος δέχεται τα «πυρά» από τον αντίπαλό του κυρίως για το θρήσκευμά του, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ παράλληλα, σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, υποστηρίζει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

γκολντσμιθ χαν

Φαβορί για τη δημαρχεία ο Σάντικ Χαν

Χθεσινή δημοσκόπηση της Opinium, για την εφημερίδα Evening Standard, δίνει στον Σαντίκ Χαν ποσοστό 35% στην πρόθεση ψήφου πρώτης προτίμησης, έναντι 26% για τον Ζακ Γκόλντσμιθ.

Με κατανομή της ψήφου δεύτερης προτίμησης (δηλαδή, τον υποψήφιο τον οποίο οι εκλογείς επιλέγουν ως δεύτερη επιλογή), ο Σαντίκ Καν διευρύνει περαιτέρω το προβάδισμά του με ποσοστό 57% στην πρόθεση ψήφου έναντι 43% του Ζακ Γκόλντσμιθ.

Αλλη δημοσκόπηση της ComRes για το τηλεοπτικό δίκτυο ITV δίνει το 45% των ψήφων πρώτης προτίμησης στον Χαν, έναντι 36% στον Γκόλντσμιθ. Με τις ψήφους δεύτερης προτίμησης, ο υποψήφιος των Εργατικών ανεβαίνει στο 56% και εκείνος των Συντηρητικών στο 44%.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here