Στις Βρυξέλλες αύριο για το Brexit ο Πρωθυπουργός – Αγκάθι και το Γιβραλτάρ

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο, Κυριακή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit.

Οι εργασίες της Συνόδου  ξεκινούν στις 10.30 το πρωί.

Πριν απο τη Σύνοδο η Τερέζα  Μέι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκου Συμβουλίου Ντοναλντ Τουσκ.

Εντουτοις, οι Ισπανοί θέτουν ζήτημα και απειλουν να μη συμμετάσχουν στη Σύνοδο εαν δεν διευκρινισθεί το μέλλον του Γιβραλτάρ άμεσα. Ουσιαστικά οι Ισπανοί έχουν πάτημα ότι σε προηγουμενες διασκέψεις η Βρετανια είχε υπογράψει ότι για οποιαδήποτε εξέλιξη σε ό,τι αφορά στο Γιβραλτάρ, θα έχει άποψη και η Ισπανία, κάτι που όμως δεν τηρήθηκε. Αντ’ αυτου, η Τερέζα Μέι βρισκει πάτημα σε άλλο σημείο: στο ότι σε δημοψήφισμα οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ αποφάσισαν την παραμονή τους στην ΕΕ μεν, αλλά και την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οπότε η Μέι υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να έχει συνομιλίες με τους Ισπανους για το Γιβραλτάρ χωρίς τη συμφωνη γνώμη των «Γιβραλταριανών», η οποια είναι ήδη εκπεφρασμένη. Το θέμα είναι ουσιαστικά τα καζίνο και το online gambling και οι φοροαπαλλαγές και το ειδικο τραπεζικό καθεστώς που ισχύει στην χερσόνησο των 35.000 κατοίκων, οι οποίοι μάλλον δεν θέλουν να μπλέξουν με την κεντρική κυβέρνηση και τα χρέη της Ισπανιας. Η Ισπανια απο πλευράς της απαιτεί συγκυριαρχία επι της χερσονήσου.

Αξιζει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι οι πολιτικοί  στο Γιβραλτάρ ειναι Ανδαλουσιανοί ή απο τη Μαγιόρκα και τη Μινορκα  όπως μαρτυρουν και τα ονόματά τους, πλην ομως υπάρχει και ισχυρό βρετανικό στοιχείο (περίπου 30% είναι οι μεν και 30% οι δε, με με το υπολοιπο 40% να είναι ποικίλο, Μαροκινοί, Πορτογάλοι και άλλοι) Ανεξαρτήτως καταγωγής όμως, στο σχετικό δημοψήφισμα το 98% ψήφισε να μείνουν «Βρετανοι». Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον οι Βρετανοί υπήκοοι, που είναι 18.000 σε έναν πληθυσμό περίπου 30.000 (όμως ο πληθυσμός περιλαμβάνει και τους ανηλίκους, οπότε δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς ποσοστό του ενηλίκου πληθυσμού έχει δικαίωμα ψήφου)

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here