Στις ΗΠΑ τα ρίχνει η Μόσχα για τις «αναίτιες απελάσεις» των Ρώσων διπλωματών

Τις ΗΠΑ κατηγορεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την υποτιθέμενη δράση τους»
«Η Ουάσινγκτον βρίσκεται πίσω από την αντιρωσική απόφαση της Αθήνας και το συντόνισε ώστε το θέμα να προκαλέσει «κατά σύμπτωση»  το ανάλογο κλίμα  στην σύνοδο του ΝΑΤΟ», αναφέρει συγκεκριμένα διπλωματική πηγή στον  ανταποκριτή του αμερικανικού πρακτορείου Ρόιτερς.
Η δήλωση αυτή (ανώνυμη πάντως) διέρρευσε μόλις 3 ώρες μετά την «κλήση προς ενημέρωση» του Έλληνα πρέσβη μας στη Μόσχα, κ. Ανδρέα Φρυγανά. (Ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί τι ειπώθηκε στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε ο κ. Φρυγανάς με τη Διεύθυνση  Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών).
To ρεπορτάζ του Ροιτερς μιλά για «δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών» και δεν ξέρουμε αν πρόκειται για  non paper (ένα είδος ανεπίσημων ανακοινώσεων που πάντως έχουν βαρύτητα) ή αν πρόκειται για σχολιασμό κάποιου στελέχους  του  ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε off the record (ανώνυμα τρόπον τινά) τα σχόλια αυτά προς τους ανταποκριτές του Ρότερς στη Μόσχα.
Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο η Μόσχα χαρακτηρίζει απολύτως αβάσιμους τους λόγους της απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών, καθώς δεν προσκομίστηκαν αποδεικτικά στοιχεία  για την υποτιθέμενη δράση τους. Επίσης φέρεται η ίδια πηγή να  δήλωσε ότι ο πρέσβης της Ελλάδς κλήθηκε για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για τις απελάσεις.
Στην «ενημερωτική συνάντηση» του κ. Φρυγανά, επειδή ακριβώς κράτησε πολύ λίγο, εικάζουμε ότι μάλλον του επεδόθη όντως απλώς η διαμαρτυρία ή ότι παράλληλα του  ανακοινώθηκε πως θα γίνουν συμμετρικά δύο απελάσεις Ελλήνων διπλωματών απο τη Μόσχα Μπορεί και να τέθηκε το θέμα της ματαίωσης της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα -επίσκεψη που προγραμματιζόταν για το Σεπτέμβριο. Εδώ και λίγες μέρες «διέρρευσε» ότι η επίσκεψη θα ματαιωθεί αλλά δεν ξέρουμε αν διέρρευσε από ελληνικής πλευράς (και δυσαρεστήθηκαν οι Ρώσοι) ή αν διέρρευσε από ρωσικής πλευράς και απλά η Ρώσοι ήθελαν να  επιβεβαιώσουν επίσημα τη ματαίωση δείχνοντας τη δυσαρέσκειά τους για τις απελάσεις.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here