Στις 6 Αυγούστου εγκαινιάζεται η νέα Διώρυγα του Σουέζ

Στις 6 Αυγούστου θα ανοίξει η νέα Διώρυγα του Σουέζ, ανακοίνωσε σήμερα ο Μοχάμπ Μαμίς πρόεδρος και διαχειριστικός διευθυντής του Oργανισμού της Διώρυγας.

Ο κ. Μαμίς συμπλήρωσε ότι τα έργα διάνοιξης θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουλίου. Η νέα διώρυγα εκτείνεται κατά μήκος της υφιστάμενης υδάτινης οδού που υπάρχει εδώ και 145 χρόνια και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός προγράμματος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει στόχο την επέκταση του εμπορίου μέσω της ταχύτερης θαλάσσιας οδού ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία.

Σύμφωνα με τη Wikipedia η διώρυγα του Σουέζ είναι η μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου, συνολικού μήκους 168 χλμ., ενώ προσθέτοντας τα σημεία αγκυροβολίων και το μήκος της ενδιάμεσης λίμνης, το συνολικό της μήκος φθάνει τα 190 χλμ.

Έχει μέγιστο πλάτος, σε ορισμένα σημεία, 160-200 μ. και βάθος 11,60 μ. Διατρέχει κατά διεύθυνση Βορρά – Νότο τον ισθμό του Σουέζ, ενώνοντας τη Μεσόγειο με την Ερυθρά θάλασσα. Αρχίζει από το Πόρτ Σάϊντ, λιμένα εισόδου στη Μεσόγειο και καταλήγει στον λιμένα Σουέζ που βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου κόλπου της Ερυθράς θάλασσας.

Η πρωταρχική σκέψη διάνοιξης διώρυγας στη περιοχή ήταν εκείνη που φέρεται να σχεδιάστηκε επί Φαραώ Σέτη Α΄ ή Ραμσή Β΄  περί τον 13ο αιώνα π.Χ., που θα ένωνε το δέλτα του ποταμού Νείλου με την Ερυθρά θάλασσα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here