Στις 25 Σεπτεμβρίου ψηφίζουν για ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν – η Τουρκία προαναγγέλει ουσιαστικά ότι θα μπλοκάρει τον αγωγό πετρελαίου τυχόν νέου κράτους

Η Βουλή του Ιρακινου Κουρδιστάν αποφάσισε, στην πρώτη συνεδρίασή της μετά από δυο χρόνια απραξίας, να εγκρίνει ομόφωνα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Ιράκ στις 25 Σεπεμβρίου.

Οι βουλευτές της αντιολίτευσης είχαν καλέσει σε μποϊκοτάζ  και οι 65 παρόντες ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής

Το  κομμα «Γκοράν» είχε αποφασίσει να μην μετάσχει στην ψηφοφορία όπως και το προσκείμενο στο Ιράν κόμμα «Τζαμάα Ισλαμίγια»

Το ιρακινό κοινοβούλιο έχει 111 βουλευτές.

Η αντίδραση της Τουρκίας  ήταν άμεση με τον Ταγίπ Ερντογάν να δηλωνει

*»Είναι μεγάλο λαθος η απόφαση να μην αναβληθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής. Η Τουρκία θα ανακοινώσει την επίσημη θέση της σχετικά με το δημοψήφισμα μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου στις 22 Σεπτεμβρίου.»

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε:

«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τις οποιεσδήποτε κυρώσεις. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε εκπονήσει ένα σαφές αναλυτικό σχέδιο με το οποίο θα αντιδράσουμε σ’ αυτό (εννοει κυρώσεις που αφορουν μάλλον στον κεντρικό αγωγό της περιοχής, το βασικό έσοδο του πιθανόν νέου κράτους, το οποίο εξάγει μόνο πετρέλαιο και ο αγωγός  που το μεταφέρει περνάει από την Τουρκία)

«Η ηγεσία του Ιρακινού Κουρδιστάν πήρε την κατηγορηματικά λαθεμένη απόφαση να διεξάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του. Η Βαγδάτη είναι κατά της απόφασης αυτής, το Ιράν , η Τουρκία , οι ΗΠΑ είναι κατά, όπως και πολλές άλλες χώρες. Δεν θα λάβουμε κανένα μέτρο, το οποίο θα διαταράξει την ομοσπονδιακή δομή του Ιράκ. Νομίζω ότι ο ΟΗΕ θα εκφράσει την αντίθεση του (σε περίπτωση που αποφασίσουν να ανεξαρτητοποιηθούν) », είπε ο Γιλντιρίμ.

Πιέσεις για να ανασταλεί ουσιαστικά το δημοψήφισμα ασκούν και οι ΗΠΑ αλλά και οι μερικοί Ευρωπαίοι -ζητουν ουσιαστικά να μην γίνει μέχρις ότου  ξεκαθαριστεί απόλυτα το τοπίο με το Ισλαμικό Κράτος αφού ο πολεμος συνεχίζεται και το ISIS ελέγχει ακομα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας. Το δημοψηφισμα φυσικά δεν το ήθελε ουτε το Ιράκ, ούτε η Τουρκία,  αλλα για λόγους ισορροπιών ούτε και το Ιράν και οι ΗΠΑ

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here