Στις 22 Ιουνίου θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής

Να μην εκπροσωπηθούν τα θύματα της Χρυσής Αυγής ως πολιτική αγωγή κατά των κατηγορουμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής που συγκροτούν τον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης πρότεινε στο δικαστήριο η εισαγγελέας της έδρας κατά την σημερινή έκτη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση τα βαριά ονόματα των κατηγορουμένων πολιτικών προσώπων, όπως ο Ν. Μιχαλολιάκος, ο Ν.Παπάς, ο Ηλ.Κασιδιάρης που κατηγορούνται μόνον για το αδίκημα της  ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση δεν θα έχουν απέναντί τους τα θύματα ως πολιτική αγωγή, προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Τα θύματα μπορούν  να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής μόνον κατά των προσώπων- φυσικών αυτουργών και συνεργών- που διέπραξαν συγκεκριμένα αδικήματα σε βάρος τους, και όχι κατά των πολιτικών που αντιμετωπίζουν την κατηγορία  της  εγκληματικής οργάνωσης. Το ίδιο ισχύει και τους συγγενείς του Παύλου Φύσσα.

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου επικαλούμενη τη νομολογια,  υποστήριξε ότι «πολιτική αγωγή δεν νοείται σε αδικήματα  που στρέφονται γενικώς κατά της δημόσιας ασφάλειας και του κοινωνικού συνόλου». Υπενθύμισε πως το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης αφορά αόριστα έννομα αγαθά, όπως είναι η  δημόσια τάξη και στρέφεται κατά του κράτους και όχι κατά ιδιωτικών συμφερόντων. Επομένως η τυχόν βλάβη  ή ζημία ιδιωτών από αυτή τη δράση δεν θεμελιώνει δικαίωμα αξίωσης αποζημίωσης. Κατά  συνέπεια, όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική αγωγή για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστο, αίτημα προς το δικαστικό συμβούλιο προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση στο δικαστήριο των κατηγορουμένων σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί το μέτρο του κατ οίκον περιορισμού θα υποβάλει η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Κατά τη συνεδρίαση του δικαστηρίου 18 κατηγορούμενοι ήταν παρόντες από τους συνολικά 68. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 22 Ιουνίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here