Στηρίξτε τον Τσίπρα!  

Του Νίκου Ράπτη

Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύτηκε από κωμικοτραγική στασιμότητα. Μέσα σε λίγες ώρες (μέρες;) το «σχέδιο» που πούλησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αποδείχθηκε φιάσκο. Σχέδιο Β’ δε βρέθηκε. Έκτοτε μια χώρα ολάκερη κάνει σκοτσέζικο ντους. Τις καθησυχαστικές φιλοευρωπαϊκές διακηρύξεις διαδέχονται εξωπραγματικές-σταλινίζουσες ιαχές. Η αντίφαση μεταξύ τους είναι τραγέλαφος. Στο κενό, βουλιάζει η χώρα. Έχουμε ήδη «για πρώτη φορά» ύφεση χωρίς υφεσιακά μέτρα.

Σαν τον οδηγό που έχει κοιμηθεί στο τιμόνι, η Ελλάδα κινδυνεύει να πέσει στο γκρεμό «ήσυχα κι απλά».Το σημειωτόν δεν είναι ακινησία -ο κόσμος συνεχίζει να κινείται.Ο πρωθυπουργός πρωταγωνιστεί στην κομεντί. Εδώ και μήνες συμφωνεί με τον εκάστοτε τελευταίο συνομιλητή του. Το θέαμα του πρωθυπουργού zelig είναι εξωφρενικό. Έχουμε δει Τσίπρα-Σόιμπλε, Τσίπρα-Λαφαζάνη. Η αντιπολίτευση είναι παντελώς ξεδοντιασμένη. Οι πολίτες τη θέλουν κομπάρσο και ηδονίζονται να τη βλέπουν να περιδιαβαίνει άσκοπα, σιωπηλή στην πολιτική σκηνή. Θα περάσει καιρός πριν την αναζητήσει ο κόσμος.
Εκπροσωπεί το καθεστώς που τα είχε όλα -και κατάφερε να χρεοκοπήσει τη χώρα.Αλλά η αντιπολίτευση μπορεί ακόμα να κάνει κάτι. Ας υποθέσουμε πως ο Τσίπρας είναι ο «αδύναμος κρίκος» στο σενάριο της δραχμής. Είναι βέβαια μια υπόθεση εργασίας. Αλλά είναι η μόνη που μπορεί να μας κρατήσει στην Ευρώπη. Αν δεν ισχύει, βαίνουμε προς ραγδαία δραχμοποίηση και το τι λέμε ή τι δε λέμε δεν έχει καμία σημασία.
Οι σημερινοί συσχετισμοί δύναμης ισορροπούν στο μηδέν. Η αντιπολίτευση μπορεί να το αλλάξει αυτό. Οφείλει να αποσαφηνίσει ό,τι έχει ήδη υπονοήσει: πως αν ο Τσίπρας μας κρατήσει στο ευρώ, θα παραμείνει πρωθυπουργός έως τον Ιανουάριο του 2019 -με όποια κυβέρνηση του αρέσει.Για λόγους που δεν είμαι σε θέση να κατανοήσω, ο Τσίπρας είναι το μόνο πολιτικό πρόσωπο που ακόμα παράγει εμπιστοσύνη και προσδοκία. Ας πάρει τη διαβεβαίωση πως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι θα στηρίζουν την πρωθυπουργία του έως ότου κλείσει ο τρέχων κοινοβουλευτικός κύκλος. Ας προσθέσει ο Τσίπρας τους εκατόν τόσους βουλευτές της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης στην κοινοβουλευτική του μπακαλική. Τότε ίσως βρει το σθένος να τα βάλει με το κόμμα της δραχμής.

Τέσσερα χρόνια δεν είναι πολλά. Ο Τσίπρας είναι ένας έλασσων πολιτικός, χωρίς όραμα και ικανότητες. Αλλά είναι ο μόνος που μπορεί να μας κρατήσει στο ευρώ.

 


O Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here