Αρχική Pressroom Πολιτική Στην Βουλή νέο έγγραφο για δίωξη κατά του Στ. Παπασταύρου

Στην Βουλή νέο έγγραφο για δίωξη κατά του Στ. Παπασταύρου

Την άσκηση δίωξης για απόπειρα απάτης κατά του Σταύρου Παπασταύρου και για άμεση συνέργεια στην απόπειρα απάτης κατά του Σάμπυ Μιωνή έχει διατάξει ο εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης, όπως προκύπτει από έγγραφο που κατατέθηκε στην Βουλή, μετά από αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της «Αυγής», με το εγγραφο αυτό, αμφισβητείται το επιχείρημα Παπασταύρου ότι με την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ως προς την φοροδιαφυγή έληξε η έρευνα εις βάρος του από την Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με έγγραφο που έφθασε στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής ο εισαγγελέας Καλούδης στο πόρισμά του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών τον Νοέμβριο του 2017 φέρεται να ζήτησε την ποινική δίωξη των Στ. Παπασταύρου και Σ. Μιωνή.
«Υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για την τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων, εκ μέρους του Σταύρου Παπασταύρου του Νικολάου και του Σάμπυ Μιωνή του Χαϊμ-Βίκτορος, στην Αθήνα και κατά το χρονικό διάστημα των μηνών Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του έτους 2014 και δη της απόπειρας απάτης με σκοπούμενο περιουσιακό όφελος και ζημία που υπερβαίνει τα 120.000, αλλά και τα 150.000 ευρώ (ο πρώτος) και άμεσης συνέργειας στην πράξη αυτή (ο δεύτερος), υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Νόμου περί Καταχραστών του Δημοσίου» αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα Καλούδη.

Το πόρισμα

Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας ήταν 5.386.374,49 δολαρίων, τα οποία εντοπίσθηκαν σε λογαριασμό που διατηρούσε στην ελβετική τράπεζα HSBC η εταιρία STABRI LTD. Κατά το πόρισμα, ο Στ. Παπασταύρου από κοινού με τους συγγενείς του, Νικόλαο και Φανή Παπασταύρου, παρουσιάζονταν εκπρόσωποι της εν λόγω εταιρίας, η οποία συστάθηκε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. «Όταν ο Σταύρος Παπασταύρου κλήθηκε από το ΣΔΟΕ και το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) προκειμένου να δικαιολογήσει το ανωτέρω χρηματικό ποσό που διατηρούσε, στις 12-9-2014 προσκόμισε ένα έγγραφο με τίτλο ¨Deed Of Declaration¨ με ημερομηνία 10-6-2005, σύμφωνα με το οποίο, αφενός οι Σταύρος Παπασταύρου, Δανή Παπασταύρου, Νικόλαος Παπασταύρου, με την ιδιότητα του ως εμπιστευματοδόχοι (trustee), αφετέρου ο Σάμπυ Μιωνής, με την ιδιότητα του ως δικαιούχος (beneficiary), στις 10-6-2005 συνέστησαν πράξη εμπίστευσης προκειμένου να διατηρήσουν τη διαχείριση του ποσού ύψους ήταν 5.386.374,49 δολαρίων του οποίου δικαιούχος (beneficiary) ήταν ο Σάμπυ Μιωνής, ο οποίος είχε διαγνωσθεί με ανίατη ασθένεια και να εκτελέσουν την τελευταία βούλησή του, διαχειρίζοντας το ποσό αυτό σύμφωνα με τη βούληση και τις οδηγίες του τελευταίου» σημειώνεται στο πόρισμα, εγείροντας το ερώτημα γιατί ο ελληνοισραηλινός επιχειρηματίας καθιστά εμπιστευματοδόχους αυτού του μεγάλου ποσού τον Στ. Παπασταύρου και τους οικείους του και όχι κάποιον στενό συγγενή του.

Όπως σημειώνεται στο πόρισμα, τους ισχυρισμούς αυτούς επιβεβαίωσε ο Σ. Μιωνής με σχετικό υπόμνημα προς τις ελληνικές φορολογικές Αρχές. Προστίθεται δε ότι η συγκεκριμένη δήλωση είχε υπογραφεί από πρόσωπο που κατείχε άδεια «πιστοποιούντος υπαλλήλου της Λευκωσίας Κύπρου» καθώς και από δικηγόρο που δραστηριοποιείται στη Μεγαλόνησο. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί απερρίφθησαν. «Οι ισχυρισμοί αυτοί των ανωτέρω προσώπων Σταύρου Παπασταύρου και Σάμπυ Μιωνή, δεν έγιναν δεκτοί, αφού σύμφωνα με τις μηνυτήριες αναφορές {…} του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, διαπιστώθηκε το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης φόρου εισοδήματος σε βάρος των 1) Φανής Παπασταύρου, με αναλογούντα φόρο για το οικονομικό έτος 2007 ύψους 467.628,01 ευρώ, 2) Σταύρου Παπασταύρου, με αναλογούντα φόρο για το οικονομικό έτος 2007 ύψους 460.292,29 ευρώ» αναφέρεται στο πόρισμα.

Τα στοιχεία που οδήγησαν στη δίωξη

Παράλληλα με τις ανωτέρω πράξεις, ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος προχώρησε σε αίτημα δικαστικής συνδρομής στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, εντοπίζοντας «μαργαριτάρια» που οδήγησαν στις ποινικές διώξεις των Παπασταύρου – Μιωνή.

Αναλυτικά οι Αρχές διαπίστωσαν τα εξής:

1. Σύμφωνα με e-mail του Στ. Παπασταύρου προς τον C.C.* γίνεται εμφανές ότι ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά ενδιαφερόταν «να συστήσει μία νέα διεθνή εταιρία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων με μετόχους τον ίδιο αλλά και τους Φανή και Νίκο Παπασταύρου προκειμένου να τηρεί τραπεζικό λογαριασμό στην HSBC Γενεύης, ο οποίος μέχρι τώρα είναι στο όνομα του ίδιου (Σταύρος Παπασταύρου) και να υπάρξει μεταφορά κεφαλαίων από τον ατομικό αυτόν λογαριασμό στο νέο που θα ανοιχθεί.

2. Σύμφωνα με e-mail του Στ. Παπασταύρου προς τον A.J.*, «ζητείται από τον πρώτο (και όχι από τον Σάμπυ Μιωνή) να πληρώσει τα τέλη ετήσιας ανανέωσης άδειας της εταιρίας, σε διαφορετική περίπτωση θα διαγραφεί η εταιρία από τα μητρώα εταιριών.

3. «Το φύλλο πληροφοριών για την εταιρία όπου εμφανίζει το Σταύρο, Νικόλαο και Φανή Παπασταύρου ως διευθυντές της STABRI LTD στις 9/6/2011, ταυτόχρονα δηλαδή με την παραίτηση των προαναφερόμενων».

4. Σύμφωνα με τα e-mail της N.P. προς τον Στ. Παπασταύρου στις 30-10-2012 και 1-11-2012, «φαίνεται να συζητείται για πρώτη φορά αλλαγή δομής της εν λόγω εταιρίας με ταυτόχρονο αίτημα για αποστολή των στοιχείων του Σάμπυ Μιωνή (διαβατήριο, διεύθυνση κ.α.) από τα οποία προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι της σύστασης εταιριών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους δεν γνώριζαν την ύπαρξη του τελευταίου μέχρι το χρονικό αυτό σημείο».

5. Σύμφωνα με το e-mail του Σ. Μιωνή στη N.P.*, «ζητείται αντίγραφο του μητρώου μελών της εταιρίας, στο οποίο δεν φαίνεται η σχέση εμπιστευματοδόχου και αρχικά καταχωρημένων μετόχων, για το λόγο αυτό αποστέλλεται επικυρωμένο αντίγραφο του εγγράφου εμπιστεύματος, από δε το από 26-3-2015 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) της Ν.P.* προς τον Σάμπυ Μιωνή προκύπτει με σαφήνεια ότι μέχρι το χρονικό αυτό σημείο δεν υπήρχε στο φάκελο της εταιρίας αντίγραφο του εγγράφου εμπιστεύματος».

Εν ολίγοις, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, από τα e-mail που είχαν στη διάθεσή τους οι αρμόδιοι εισαγγελείς, διαπιστώνεται πως ο «οι υπεύθυνοι της σύστασης εταιριών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους δεν γνώριζαν την ύπαρξη» Μιωνή, ενώ υπό αμφισβήτηση είναι η σχέση «εμπιστευματοδόχου και των αρχικά καταχωρημένων μετόχων» αλλά και του ίδιου του εμπιστεύματος.

Απόπειρα απάτης για να γλιτώσουν τον φόρο;

Με βάση τα προαναφερθέντα, οι εισαγγελείς επισημαίνουν πως ο Στ. Παπασταύρου την ημέρα που έκλεισε τον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στην HSBC, προχώρησε στο ταυτόχρονο άνοιγμα νέου λογαριασμού με τη σύσταση της εταιρίας STABRI LTD, τοποθετώντας ως συνδικαιούχους τον πατέρα και τη μητέρα του, Νίκο και Φανή. «Έτσι, προκύπτει ότι το ως άνω αναφερόμενο έγγραφο με τίτλο ¨Deed Of Declaration¨ με ημερομηνία 10-6-2005, συντάχθηκε εκ των υστέρων και προσκομίσθηκε από τους Σταύρο Παπασταύρου και Σάμπυ Μιωνή στο ΚΕΦΟΜΕΠ προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο πρώτος και η οικογένειά του δεν ήταν αληθινοί δικαιούχοι του ποσού αυτού, αλλά ο δεύτερος, ο οποίος όμως υποστηρίζει ότι δεν είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας αλλά Ισραήλ και ως εκ τούτου δεν υπέχει υποχρέωση για δήλωση του ποσού αυτού στις αρμόδιες ελληνικές φορολογικές αρχές» σημειώνεται στο πόρισμα και συμπληρώνεται: «Η πράξη αυτή διευκολύνθηκε γιατί στην Κύπρο δεν υπάρχει υποχρέωση πρωτοκόλλησης των εγγράφων αυτών ώστε να φέρουν βεβαία χρονολογία. Η ενέργεια αυτή έγινε για να αποφύγει ο Στ. Παπασταύρος να καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο τον αναλογούντα φόρο για το οικονομικό έτος 2007 ύψους 460.292,29 ευρώ και η μητέρα του Φανή Παπασταύρου τον αναλογούντα φόρο για το οικονομικό έτος 2007 ύψους 467.628,01 ευρώ».

Συμπεράσματα

Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των στοιχείων, ο εισαγγελέας Γ. Καλούδης, εντοπίζει «βάσιμες υπόνοιες για την τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων, εκ μέρους του Σταύρου Παπασταύρου και του Σάμπυ Μιωνή, στην Αθήνα και κατά το χρονικό διάστημα των μηνών Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του έτους 2014 και δη της απόπειρας απάτης με σκοπούμενο περιουσιακό όφελος και ζημία που υπερβαίνει τα 120.000 αλλά και τα 150.000 ευρώ (ο πρώτος) και άμεσης συνέργειας στην πράξη αυτή (ο δεύτερος)». Υπογραμμίζει δε ότι η πράξη της απάτης συρρέει πραγματικά – αληθινά με την πράξη φοροδιαφυγής για την οποία έχει τεθεί η υπόθεση στο αρχείο λόγω πληρωμής από τον Στ. Παπασταύρου του επίδικου φόρου. Επ’ αυτού, να τονιστεί ότι το πρόστιμο που κατέβαλλε ο Στ. Παπασταύρου επεστράφη εξαιτίας της απόφασης του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία οι φορολογικοί έλεγχοι έχουν χρονικό περιθώριο πενταετίας. Για την ιστορία, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επιλογή της πρώην κυβέρνησης και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την επίμαχη περίοδο.

Πού βρίσκεται η υπόθεση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr, οι διώξεις κατά των Παπασταύρου – Μιωνή ερευνηθηκαν από ανακρίτρια η οποία παραδόξως, όπως λένε νομικές πηγές, έκρινε αξιόπιστη την αμφιλεγόμενη από τους εισαγγελείς δήλωση από την Κύπρο κι όχι τα αποτελέσματα της δικαστικής συνδρομής από τις Βρεττανικές Παρθένες Νήσους , και αποφάσισε να απευθύνει τυπικές κλήσεις.

Πρόκειται για πράξη που στην ουσία συνιστά πρόθεση αρχειοθέτησης.

Σχετικά αναμενόταν (ενδεχομένως και να έχει ήδη διατυπωθεί ) εισαγγελική πρόταση, ως προς το θέμα των τυπικών κλήσεων, προς το αρμόδιο δικαστικό συμβουλίου που θα σφραγίσει και την πορεία της υπόθεσης.

Δείτε το έγγραφο:

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here