Στην τουρκική βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη

Στην τουρκική βουλή κατατέθηκε για επικύρωση, το βράδυ του Σαββάτου η συμφωνία που υπέγραψε στα τέλη Νοεμβρίου η Άγκυρα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA), για στρατιωτικά και ζητήματα ασφαλείας, καθώς και το μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα.

Η συμφωνία, επιδιώκοντας να «παράσχει τη βάση για τις σχέσεις και την ανάπτυξη της συνεργασίας» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, περιλαμβάνει ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης προσφέρει, μεταξύ άλλων, τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό της Λιβύης, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία.

Έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, στις 27 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή κυβέρνηση GNA, του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Εξάλλου, χθες Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε, στο πλαίσιο του 19ου Φόρουμ της Ντόχα, με τον Σάρατζ και συζήτησαν το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες για τη θαλάσσια δικαιοδοσία.

Τη συνάντησή του ανακοίνωσε ο ίδιος o Τούρκος ΥΠΕΞ, με ανάρτηση στο twitter, αναφέροντας ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματά και συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο».

Συνάντηση με τον ηγέτη της κυβέρνησης της Τρίπολης είχε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τόνισε πως «οι συμφωνίες που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και πως οι δύο χώρες απλώς επιδιώκουν να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους στην περιοχή».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here