Στην τελική ευθεία μιας διαπραγμάτευσης που όλοι τώρα βλέπουν θετικά

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: Eurokinissi

Με πρώτο στόχο την αίσια έκβαση τόσο του Εuro-Working Group, που συνεδριάζει την Παρασκευή και σε τεχνικό επίπεδο είναι αυτό που προετοιμάζει τις συμφωνίες των υπουργών όσοκαι το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας 11 Μαίου, η κυβέρνηση συνεχίζει εντατικά τις επαφές της με ευρωπαίους αξιωματούχους  και προετοιμάζει το κοινό έδαφος του «έντιμου συμβιβασμού» που όπως λένε όλες οι πλευρές είναι ήδη προ των πυλών.

Το τι σημαίνει βέβαια αυτό θα φανεί μέχρι την Δευτέρα. Πάντως οι πάντες, εντός κι εκτός Ελλάδας συμφωνούν ότι είμαστε σε καλό δρόμο, όμως δεν θα έχουμε μέχρι τότε κείμενο συμφωνίας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα αυτή και λόγου χρόνου αλλά μίλησε για πρόοδο καθώς και για αρκετά βήματα που πρέπει ακόμη να γίνουν.

Τα μέτρα και η πορεία της διαπραγμάτευσης

Το σίγουρο είναι ότι ο κύβος πλέον ερρίφθη και παρά τις επιμέρους διαφωνίες, Ελλάδα και θεσμοί οδεύουν σε κατ΄ αρχήν συμφωνία σε θέματα στα οποία βρέθηκε η χρυσή τομή. Τα θέματα αυτά φαίνεται να είναι η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να εξασφαλισθεί ο στόχος αυτός με κορυφαία την καθιέρωση δύο αντί τριών συντελεστών ΦΠΑ, και την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για κάποιο διάστημα, τις ιδιωτικοποιήσεις(με αμοιβαίες υποχωρήσεις φαίνεται να οριστικοποιείται η λίστα), την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των φορολογικών μηχανισμών και της γενικής γραμματείας εσόδων, την  δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών  για την οποία αντιδρούν έντονα οι καναλάρχες κ.α

Η τελική διατύπωση των μέτρων και το ακριβές περιεχόμενό τους δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστά. Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν διαρροές και πληροφορίες. Ομως έστω κι έτσι, παραμένουν μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα και εντάσσονται στη λογική του παλαιού μνημονιακού προγράμματος. Θεωρήθηκαν ωστόσο αναγκαία από τους θεσμούς(η άλλη εκδοχή του απροκάλυπτου εκβιασμού) προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των συζητήσεων. Η κυβέρνηση επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ οριζόντιων γενικών μέτρων και στοχευμένων μέτρων σε ειδικές προνομιούχες κατηγορίες, χωρίς να είναι σίγουρο ότι τα καταφέρνει πάντα.

Η πρωτοβουλία Τσίπρα

Η πορεία της διαπραγμάτευσης δεν ήταν ευθύγραμμη. Είχε πολλές διακυμάνσεις και προβλήματα.

Η πρωτοβουλία Τσίπρα να θέσει το διαπραγματευτικό πρόβλημα ενώπιον των πολιτικών ηγεσιών και όχι των δήθεν  απολίτικων τεχνοκρατών, φαίνεται ότι απέδωσε και βοήθησε να ξεπερασθούν τα εμπόδια. Παίρνοντας ουσιαστικά πάνω του την διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός αποκατέστησε ένα συνεχή δίαυλο επικοινωνίας τόσο με την γερμανιδα καγκελάριο όσο και με τον γάλλο πρόεδρο και τον Πρόεδρο της Κομισιόν, μεταφέροντας τον πυρήνα των αποφάσεων από το γραφειοκρατικό επίπεδο των υπαλλήλων στο πολιτικό επίπεδο των ηγετών.

Η στρατηγική αυτή φαίνεται να αποδίδει. Οπως είπε όμως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, για έναν έντιμο συμβιβασμό χρειάζεται να κάνουν υποχωρήσεις και οι δύο πλευρές.

Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι διατηρεί  ακέραιες τις ¨κόκκινες γραμμές¨της  στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, παρά τις πιέσεις κυρίως του ΔΝΤ στα σημεία αυτά. Στο οριακό αυτό παζάρι, υπήρξε ωστόσο μια βασική συμφωνία Τσίπρα-Γιούνκερ, οι οποίοι συνέκλιναν τόσο στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο και στην αποφυγή περικοπών σε χαμηλές συντάξεις.

Δεν είναι δεδομένο ακόμη πως και αν  θα ενταχθούν κι αυτά τα ακανθώδη ζητήματα στη συνεχιζόμενη σκληρή διαπραγμάτευση. Υπάρχει το ενδεχόμενο να παραπεμφθούν για το απώτερο μέλλον, αφού προηγηθεί ευρεία διαβούλευση αλλά δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν κάποια κομμάτια τους στην τωρινή, μικρότερη συμφωνία(όπως οι περικοπές σε υψηλές συντάξεις).

Το θέμα είναι οτι ουδείς αμφισβήτησε, ούτε ο πρωθυπουργός, ότι το ασφαλιστικό αποτελεί μείζον πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί μετά από ενδελεχή διάλογο και όχι στο πλαίσιο εκβιαστικών διλημμάτων. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με την  σταδιακή, έως το 2016, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, καθώς και με την καταβολή 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο ρόλος Δραγασάκη

Για να ξεμπλοκάρει η όλη διαδικασία διαπραγμάτευσης,  χρειάσθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.  Γιούνκερ και η κοινή δήλωση των δύο ηγετών που συμφώνησαν στις συλλογικές συμβάσεις και στο ότι δεν πρέπει να πληρώσουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι τα σπασμένα για άλλη μιά φορά.

Προυπόθεση αυτής της εξέλιξης, η οποία ήρθε την επομένη εκείνης που το Μέγαρο Μαξίμου διαπίστωνε αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, είναι η επιβεβαίωση της θέσης ότι «η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι επιλογή», φράση που επαναλάμβαναν το τελευταίο διάστημα τόσο ο κ. Γιουνκέρ, όσο και ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, αλλά και ο έλληνας αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης, σε δηλώσεις του στoν Guardian.

«Oι συζητήσεις μέχρι τώρα δείχνουν πως υπάρχει κοινό έδαφος στις αλλαγές και στα πολιτικά μέτρα και ως εκ τούτου πιστεύω πως μια συμφωνία είναι εφικτή και προς το συμφέρον όλων» πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από την ευρωζώνη και δεν αποτελεί επιλογή ούτε για την κυβέρνηση ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε εντολή για μια βιώσιμη λύση εντός της ευρωζώνης» υπογράμμισε.

Ο τελευταίες διεργασίες

Ο κ. Δραγασάκης είχε το βράδυ της Πέμπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό με τον οποίο συζήτησε όλες τις εξελίξεις και την πρόοδο στο Brussels Group, καθώς και τα αποτελέσματα των επαφών Βαρουφάκη- εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένετο νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Επιθυμία της Αθήνας είναι είναι να υπάρξει «μήνυμα» τη Δευτέρα από το Eurogroup, ώστε η ΕΚΤ να αποδεσμεύσει χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δώσουν ανάσα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία.

«Ελπίζω τη Δευτέρα πως θα δοθεί ένα σήμα προόδου και [θα πουν] ότι μία συμφωνία είναι ορατή» δήλωσε ο κ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στον Guardian.

Πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Γιάνης Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παρά τα περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα η κυβέρνηση διαβεβαίωσε δια του Γ. Βαρουφάκη ότι η δόση προς το ΔΝΤ, την ερχόμενη Τρίτη, θα πληρωθεί κανονικά.

Και αν όλα εξελιχθούν όπως δείχνουν το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπουργοί της στη κυβέρνησης. Ο κ. Π. Λαφαζάνης, κορυφαίος υπουργός και ηγέτης της Αριστερής πλατφόρμας, έχει δηλώσει ΄τι η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός και πως αν δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε όπως θέλουμε καλύτερα να μην είμαστε εκεί.

Το πρόβλημα της Ν.Δ και του Α. Σαμαρά

Από την άλλη, η διαφαινόμενη επίτευξη συμφωνίας εκνευρίζει αφόρητα τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρα, γιατί πρώτον του χαλά τα σχέδια για «αριστερή παρένθεση», και δεύτερον τον αφήνει έκθετο και εκτός πολιτικού παιγνιδιού για μεγάλο διάστημα, γεγονός που δεν του επιτρέπει να επιβάλει την άνευ όρων εσωκομματική αποδοχή του.

Ηδη στο εσωτερικό του κόμματος ακούγονται φωνές αμφισβήτησης τόσο προσωπικά του ιδίου όσο και της ακολουθούμενης πολιτικής του.  Ισως και γι αυτό, ο κ. Σαμαράς εξακολουθεί να κάνει οτι περνά από το χέρι του και κάτι παραπάνω, προκειμένου να τορπιλίσει. με κάθε τρόπο,  το ενδεχόμενο  μιας συμφωνίας.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here