Στην Κων/πολη το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου αξίας 11 δις δολ.

Η φιλοδοξία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταγραφεί ως κορυφαίος ηγέτης της χώρας του μετά τον Ατατούρκ, περνά μέσα από την κατασκευή του μεγαλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο, αξίας 11 δισ. δολαρίων, στην Κων/πολη, το οποίο  παίρνοντας τα ηνία από το αεροδρόμιο της Ατλάντα, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενα αεροδρόμιο που θα φέρει την πόλη του Βοσπόρου στην κορυφή των προορισμών.

Τον επόμενο μήνα, το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να είναι το πρώτο που θα προσγειωθεί στο νέο αεροδρόμιο το οποίο θα έχει το μεγαλύτερο ενιαίο κτίριο τερματικού σταθμού στον κόσμο, καλύπτοντας 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και ικανό να χειρίζεται 90 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 150 εκατομμύρια όταν προστεθούν περισσότερα τερματικά.

Οι αφορολόγητες και εμπορικές περιοχές καλύπτουν περισσότερα από μισό εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα – περισσότερα από 10 γήπεδα ποδοσφαίρου – και υπάρχουν 26 μίλια ζώνες αποσκευών, ικανές να παραδίδουν σχεδόν 30.000 σακούλες την ώρα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το νέο αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη θα είναι σε θέση να υποστηρίξει 225.000 νέες θέσεις εργασίας, αποφέροντας σχεδόν 20 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση, ενώ αν μόλις ένας στους δέκα επισκέπτες του αεροδρομίου έρχεται ως τουρίστας στην Τουρκία, η οικονομία υπολογίζεται ότι θα οφελείται με επιπλέον 7 δισ. δολάρια έσοδα ετησίως.


Σχεδιάζεται επίσης ένα κανάλι μήκους 27 μιλίων που εκτείνεται παράλληλα με το Βόσπορο, το οποίο ο Ερντογάν αποκαλεί το προσωπικό όνειρό του. Αν κατασκευαστεί, θα μετατρέψει την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης σε νησί.

«Αγαπά τα μεγάλα έργα του και το αεροδρόμιο είναι ίσως το πιο μεγάλο», δήλωσε ο Nigel Rendell, αναλυτής της Medley Global Advisors στο Λονδίνο. «Του επιτρέπει να δείξει ότι εκπληρώνει τις υποσχέσεις του, ακριβώς τη στιγμή που προσπαθεί να επεκτείνει τις εξουσίες του», πρόσθεσε.

.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here