Ισπανία: Οξύνεται η κρίση στην Καταλονία-Με επίσημη ανακήρυξη ανεξαρτησίας απειλεί ο Πουτζδεμόν-Αναστολή αυτονομίας ετοιμάζει το Σάββατο ο Ραχόι

Oξύνεται η ένταση στις σχέσεις Καταλονίας και ισπανικής κυβέρνησης και μεγαλώνει το αδιέξοδο. Λίγο πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου της Μαδρίτης, ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν απέστειλε νέα επιστολή του με την οποία απειλεί ότι θα προχωρήσει σε ρητή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας εάν η Μαδρίτη δεν αποδεχτεί την πρόσκληση σε διάλογο. Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης Ραχόι, η οποία ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει το Σάββατο το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εφαρμοστεί το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος και να ανασταλεί η αυτονομία της Καταλονίας. 

Η κατάσταση βαίνει πλέον εκτός ελέγχους, αν και με την επιστολή του ο Πουτζδεμόν, ουσιαστικά απάντησε ότι δεν έχει ανακηρύξει επισήμως ανεξαρτησία της περιοχής. Η Μαδρίτη, ενισχυμένη από την θέση της ΕΕ, ακολουθεί σκληρή γραμμή, πιέζει την τοπική κυβέρνηση των αυτονομιστών και θέλει να εξωθήσει σε πρόωρες εκλογές με την ελπίδα ότι θα αλλάξει η σύνθεση της τοπικής Βουλής και θα χάσουν δύναμη οι αυτονομιστές.

Το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει τα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να περάσουν στη συνέχεια από τη Γερουσία, ώστε να προστατευτεί το γενικό συμφέρον όλων των Ισπανών», διευκρινίζει η ανακοίνωση της Μαδρίτης. Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, από τότε που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία.

Η ισπανική κυβέρνηση καλείται τώρα να διευκρινίσει ποια θα είναι τα μέτρα αυτά που θέλει να επιβάλει στην Καταλωνία και να τα φέρει προς ψήφιση στην ισπανική Γερουσία. Ήδη η ισπανική κυβέρνηση έχει αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών της επαρχίας. Επίσης μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο της αστυνομίας της και να αντικαταστήσει τους αυτονομιστές ηγέτες.

 

Τι αναφέρει στην επιστολή του ο Πουτζδεμόν

«Το τοπικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει με στόχο την ανεξαρτησία από την Ισπανία, εάν η ισπανική κυβέρνηση εξακολουθήσει να εμποδίζει τον διάλογο και επιμείνει στα μέτρα καταστολής», αναφέρει στην επιστολή του ο ηγέτης της Καταλονίας.

«

Η έγκριση και μόνο του Λαϊκού Κόμματος θα ήταν αρκετή ώστε να περάσει το μέτρο, αλλά ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, είχε συζητήσεις και με ηγέτες της αντιπολίτευσης προκειμένου να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαδρίτη είχε δώσει προθεσμία ως σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) στον πρόεδρο της Καταλωνίας να πάρει πίσω την απόφασή του να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της επαρχίας.

Απέναντι πάντως στο ενδεχόμενο ο Κάρλες Πουτζδεμόν να προκήρυσσε εκλογές στην Καταλωνία, πηγές από την ισπανική κυβέρνηση ανέφεραν την Τετάρτη ότι σε αυτή την περίπτωση η Μαδρίτη δεν θα αναστείλει την αυτονομία της επαρχίας.

Στο μεταξύ ο Πουτζδεμόν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο: μέσα στον ετερόκλιτο συνασπισμό που τον ανέδειξε στην εξουσία, κάποιοι επιθυμούν να κάνει πίσω, ενώ άλλοι τον πιέζουν να προχωρήσει.

Οι εκλογές θα του επέτρεπαν να υποχωρήσει χωρίς «να ταπεινωθεί». Τότε οι Καταλανοί θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για να εκφράσουν τη γνώμη τους και η Μαδρίτη θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει εκστρατεία για να τους κερδίσει.

Όμως «αν κερδίσουμε έστω και μία ψήφο περισσότερη από το 50%, θα φύγουμε», δήλωσε ένα στέλεχος των αυτονομιστών στο AFP, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο δρόμος, καθοριστικός παράγοντας

Σε κάθε περίπτωση το 40% με 50% των Καταλανών τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Και πολλοί αισθάνονται εδώ και χρόνια «ταπεινωμένοι» από την πολιτική των συντηρητικών, οι οποίοι το 2010 κέρδισαν τη μερική ακύρωση του καθεστώτος βάσει του οποίου η Καταλονία είχε μεγαλύτερη αυτονομία.

Στην κυβέρνηση κάποιοι βασίζονται στην απροθυμία των Καταλανών να ζήσουν μια μεγάλη οικονομική κρίση που θα προκληθεί από την πολιτική αστάθεια και η οποία θα οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στον τουρισμό, αλλά και τη φυγή εταιρειών και επενδύσεων από την επαρχία.

Όσοι πληγούν περισσότερο, θα γυρίσουν την πλάτη στους πιο «ριζοσπάστες».

Όμως η καταλανική κυβέρνηση διαθέτει μεγάλη βάση υποστηρικτών. Στη διάρκεια του δημοψηφίσματος χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τη Μαδρίτη και έκρυψαν κάλπες ή αντιστάθηκαν ειρηνικά μπροστά από τα εκλογικά κέντρα. Αυτοί παραμένουν κινητοποιημένοι. Και οι πιο αποφασισμένοι από αυτούς θα μπορούσαν να προσπαθήσουν «να παραλύσουν την Καταλονία» μπλοκάροντας τις υποδομές της.

Εξωτερική πίεση

Ο Ραχόι όπως και ο Πουτζδεμόν δεν μπορούν να αγνοήσουν την πίεση από το εξωτερικό: ανήσυχοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ξένοι επενδυτές, τράπεζες και οίκοι αξιολόγησης.

Ένας πόλεμος εντυπώσεων διεξάγεται επίσης και σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τους αυτονομιστές να παίζουν το παιχνίδι της «δημοκρατίας εναντίον της καταστολή της Μαδρίτης», η οποία δυσκολεύεται να εξηγήσει ότι τα δικαιώματα των Καταλανών που είναι κατά της ανεξαρτησίας παραβιάζονται επίσης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here